Çakarlı araç terörü: Araçtan neler çıktı neler
İstanbul'daki Şampiyonlar Ligi Finali'nin yanı sıra iki uluslararası sanat etkinliği başta lüksler olmak üzere tüm otel, lokanta ve barları sevindirdi. Doluluk ve fiyatlar tavan yaptı. Toplam gelirin 150 milyon euroyu aşması bekleniyor.
İstanbul’a 2005 yılında kısa süreli bir festival yaşatan UEFA Şampiyonlar Ligi Finali, şehirdeki Johnny Depp konseri ve Çubuklu 29’da dünyanın en iyi DJ’lerinden bir grubun 3 günlük organizasyonu gibi kültür ve sanat etkinliklerinin de katkısıyla bu yıl da muhteşem bir hafta sonu yaşattı. Başta lüks lokanta ve oteller bugüne değin görmedikleri fiyatlara ve müşteri sayısına ulaşırken, diğer lokanta ve otel segmentlerinde de aynı eğilim gözlendi.
UEFA yönetimini ağırlayan ve Dubai emirlerinden birine de 40 odayla ev sahipliği yapan Four Seasons’da fiyatlar 3 bin euronun altına düşmezken ağırlıklı olarak 3500-4000 euro aralığında değişti. Mandarin Otel’de de oda fiyatlarının bu aralıkta olduğu öğrenildi. Peninsula Otel’de ise fiyatın 5.000 Euro’ya kadar çıktığı öne sürülüyor. İnter futbol takımının konakladığı Park Hyatt ise uzun süredir ilk kez yüzde 100 doluluğu yakaladı. Bebek Otel ise tüm odalarını yaklaşık 2000 Euro’dan verirken, Swiss Otel’de normal odalar bile 750 euroya misafir ağırladı.
Konaklama sektöründe fiyatların arz ve talebe göre değiştiği ‘dinamik fiyatlandırma’ sistemi nedeniyle taraftarların yoğun olarak konakladığı bölgelerdeki 4 yıldızlı otellerde bile fiyatlar ikiye katlandı.
İstanbul’un geçen yıl açılan çok lüks otellerinden birinin mal sahibine göre durumu abartmamak gerekiyor. Adının açıklamasını istemeyen bu kişiye göre dünyanın her yerinde bu gibi özel organizasyonlarda lüks oteller ve lokantalar dolar, fiyatlar da ona göre yükselir.
Kısa süreli ev kiralama hizmeti veren Missafir’in kurucusu Mehmet Yüksel de 2023 Şampiyonlar Ligi final maçı sebebiyle İstanbul’daki kısa dönem ev kiralama pazarında hareketlilik yaşandığını söyledi. Maçın oynanacağı 10 Haziran günü için rezerve edilebilecek evlerindeki doluluk oranının önceki iki haftada yüzde 85’e ulaştığını söyleyen Yüksel şunları anlatıyor:
“Özellikle Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli gibi bölgelerde kısa dönem konaklama ücretlerinde yaz sezonunun ve final maçının etkisiyle yüzde 60’a varan artışlar görebiliyoruz. Özellikle turistik yönden tanınırlığı sayesinde Beyoğlu’na yabancılardan yoğun talep var. Bu tür çok talep gören bölgelerde ortalama gecelik konaklama bedeli de 130 Euro seviyelerine doğru yükseliyor. Bu miktarın evin büyüklüğüne ve konaklayacak kişi sayısına göre değiştiğini de belirtelim.”
Şampiyonlar Ligi Finali’nin bereketinden payını alanların başında gelen lüks lokantaların örgütü Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer de İstanbul’da maç için gelen 60 bine yakın yabancı misafirin konakladığı bölgelerdeki her düzey lokantanın hafta sonunda iyi iş yaptığını söyledi. Demirer “30-40 bin paralı turist gelince hem lokantaların hem otellerin işleri patladı’’ diyor. Cuma tam gün, cumartesi maç nedeniyle yarım gün tüm bar, lokanta ve kafelerin dolduğunu belirten Demirer şunları söylüyor:
“Misafirlerin bir bölümü 4-5 günlük paket turlarla geldiler. Yani hafta sonundan önce harcama yapmaya başladılar. Devlet adımlarının ve dünyanın dört bir yanından üst düzey yöneticilerin gelişi, organizasyonun kusursuz sayılabilecek şekilde düzenlenmesi İstanbul’a büyük katkı yaptı. Şehrin birçok yerinde sponsorların özel etkinliği oldu. Bambaşka ve çok güzel bir hafta sonu yaşandı. Bu hafta sonunun, lokantaların haziran ayı gelirlerine büyük katkı yaptığını söylemek mümkün. Lokantaların ciroları 2’ye hatta 3’e katlandı. Yüksek harcama gücü olan 50 bin kişi esnafa iyi geldi. İstanbul bu tür organizasyonları ne kadar sık yaparsa, o kadar iyi olur.”
İstanbul’da uzun yıllardır hizmet veren lüks lokantalardan Sunset’in sahibi Barış Tansever de hafta sonunun çok hızlı geçtiğini anlatıyor:
“29 senenin en yüksek ciro ve kuver sayısını yaptık. 1000’den fazla kişiye hizmet verdik. Neredeyse her metrekareye bir ünlü düşüyordu. İki başbakan aynı anda bizde yemek yedi. Bir Dubai şeyhi geldi yemeğe. İstanbul’a finaller nedeniyle 200’den fazla özel jet gelmiş.”
İstanbul Havalimanı’nın Genel Havacılık Terminali de UEFA Şampiyonlar Ligi Finali nedeniyle 7 Haziran tarihinden itibaren toplam 214 özel jete ev sahipliği yaptı.
Sunset’in kurucusu Barış Tansever, doğum günü yemeği için gelen Johnny Depp’i yoğunluk nedeniyle ağırlayamadıklarını belirterek şunları anlatıyor:
“Almanya eski başbakanı Gerhard Schroeder’e masa yok dedik ama dinlemedi girdi. Allahtan bazıları No show yaptığı için yer bulabildi. Dell Pierro gibi birçok eski futbolcu da var konuklarımız arasında. Petrusumuz ve birçok şarabımız bittiği için eksik ciro yaptık. Oteller gibi overcharge etme modelimizde yok ama yine de efsane hafta sonu. Cumartesi öğlen yani maç öncesinde bile 300 kişi yemek yedi.”
Tansever “Peki final maçı nedeniyle ne kadar müşteri ve ciro artışı oldu?” sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor:
“Müşteri sayımızda yüzde 50’den fazla artış oldu. Kişi başı cirodaki artış ise yüzde 80 civarında. Yani eskiden 100 TL ciro yapıyorsak bu hafta sonu 270 TL yaptık diyebiliriz.”
Finalin bir diğer galibi ise Türkiye’nin en büyük bira üreticisi Anadolu Efes. Şirketin Marmara Avrupa Bölge Satış Direktörü Ersin Barbaros Ergin de hafta sonu mutlu olanlardan. 10 gün önce turizm acentelerinden maç için gelecek konukların kalacakları otelleri öğrendiklerini belirten Ergin ‘İngilizler Talimhane, Karaköy, Taksim ve Şişli civarında kıldı. İtalyanlar Sultanahmet’i istedi” diyor.
Anadolu Efes yüzde 90’ı 2 gece 3 günlük turlarla gelen konuklar için özel flama ve kaşkollar ürettirmiş. 2023 UEFA Champions League bayrakları kalacakları semtlerde dört bir yana asılmış. İtalyanlar için Sultanahmet bölgesinde 8 noktada plastik bardaklı 8 satış noktası kurulmuş.
İngilizler için ise Taksim bölgesinde 50 satış noktası oluşturulmuş. Ancak ağırlık 22 satış noktasıyla Nevizade’ye verilmiş. Biraya düşkünlükleriyle bilinen İngilizleri maç sırasında mahzun etmemek için önlem aldıklarını anlatan Ergin şunları söylüyor:
‘Maçın oynandığı stadın etrafında bira satan yer yok. Ancak gidiş yolunda bulunan 3 marketi Efes Pilsen satış noktasına dönüştürdük. O dükkânlarda 6’lı ambalajlarda Efes Pilsen sattık. Dükkanlarda bitmesi durumunda açıkta kalmamak için frigofirik bir kamyonda 1000 koli bira da bulundurduk’’ diyor.
Ergin’e “Peki normal bir hafta sonuyla Şampiyonlar Ligi hafta sonunun farkı nedir?’ diye sorduğumuzda da şu yanıtı alıyoruz:
“Normal bir hafta sonunda 60-65 bir litre bira satarız. Bu özel hafta sonuyla ilgili beklentimiz 80-85 bin litre ek satış olacağı. Zaten şimdi arkadaşlar 140 bin litreye ulaştığımıza ilişkin mesaj attı. Yarın (pazartesi) rakam ortaya çıkar.”
UEFA Champions League’in ana sponsoru Mastercard ve ödeme ekosisteminin en büyük oyuncularından Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin yaptığı hesaplamaya göre final yapıldığı kente 3 günde yaklaşık 75 milyon Euro getiriyor. Ancak bu analiz yapılırken bilgiye erişim sıkıntısı nedeniyle maç biletlerini Mastercard ile yapanların verileri esas alınmış. Avrupa’da kredi kartı pazarı son verilerine göre Visa ile Mastercard arasında neredeyse yüzde 50-50 paylaşılmış. Bu durumda maç biletlerini Visa ile alanların yaptığı harcamanın da, Mastercardlılara yakın olduğunu kabul ederek toplam kartlı harcamanın çok kolay şekilde 150 milyon Euro’ya ulaşabileceğini söylemek mümkün. Nakit harcamaların da hesaba katılması durumunda rakamın daha da yükseleceği ve 200 milyon Euro’yu yaklaşacağı çok açık.