Fiyat artışları kredi kartı harcamalarını patlattı, 683,6 milyar lira harcadık
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin her ay yaptığı ankete göre, İstanbul’da iki kişiden biri istediğini yiyemiyor. On kişiden dördü porsiyon küçültürken, evlerde en çok konuşulan konuların başında ekonomik sorunlar geliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından İstanbul halkının nabzını tutmak için her ay yapılan “İstanbul’un Barometresi” araştırmasının temmuz ayı sonuçları yayımlandı. 1-12 Ağustos tarihleri arasında 1.002 İstanbul sakini ile telefon üzerinden görüşülerek yapılan araştırmaya göre, temmuz ayının ev içi gündemi ekonomik sorunlar ve İsrail’in Gazze’yi işgali oldu.
Katılımcıların yüzde 54,1’i temmuz ayında İstanbul’un gündeminin ekonomik sorunlar olduğunu belirtirken yüzde 17,5’i İBB’nin riskli yapılarda oturan dar gelirli emeklilere kira desteği kampanyasının olduğunu, yüzde 6,1’i de İBB’nin İş arayanlara ücretsiz ulaşım desteği sağlamasını olduğunu belirtti. İstanbullu katılımcıların yüzde 61,7’si Instagram’ın yasaklanmasını desteklemediğini söylerken yüzde 27,3’ü yasağı desteklediğini, yüzde 11’i de kararsız olduğunu belirtti. Instagram hesabı olmayan katılımcılarda yasağa karşı olma oranı yüzde 49,4 olurken Instagram kullanıcıları arasında yasağa karşı olanların oranı yüzde 66,7 oldu.
Katılımcıların yüzde 41,8’i yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını belirtirken yüzde 51,5’i maddi yetersizlikten ötürü tercih ettiği gıdadan mahrum kaldığını, yüzde 41,1’i de yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti.
Araştırmaya katılanların yüzde 48,9’u ekonomide kötüleşme beklerken yüzde 19,5’i Türkiye ekonomisinin iyileşeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 31,6’sı da ekonominin değişmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 24,3’ü kendi ekonomisinin iyileşeceğini düşündüğünü belirtirken yüzde 39,7’si kendi ekonomisinde değişim olmayacağını, yüzde 36’sı da kendi ekonomisinin kötüleşmesini beklediğini belirtti.
Kredi kartı kullanan katılımcıların yüzde 46,3’ü aylık kredi kartı borcunun tamamını öderken yüzde 33,6’sı ise borcun asgari tutarını ödeyebildiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 6,8’i asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda ödeme yaparken yüzde 4,2’si asgariden az miktarda, yüzde 9,1’i de kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti. Kredi kartının tamamını ödeyebilenler haziran ayında yüzde 46,8 oldu; mayıs ayında bu oran yüzde 49,2 olmuştu.
Katılımcıların yüzde 26,5’i temmuz ayında bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini belirtirken yüzde 6,3’ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 40,3’ü ise kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 26,9’u geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.
İstanbul’da aşırı sıcaklar, sıcak dalgaları, seller, kuraklık gibi olaylarda iklim değişikliğinin etkisinin olduğunu düşünenler yüzde 87,3 olurken katılımcıların yüzde 91’i de yaz mevsimlerinin 10 yıl öncesine göre daha sıcak geçtiğini belirtti.
Evde serinlemek için katılımcıların yüzde 57,8’i elektronik bir eşya kullanırken yüzde 23,7’si sadece klima, yüzde 27,5’i sadece vantilatör, yüzde 6,6’sı hem klima hem vantilatör kullanıyor.
Katılımcıların son iki ayda ortalama elektrik faturası 633 TL olarak hesaplandı. Serinleme amaçlı elektronik eşya kullanan hanelerde fatura bedeli ortalama 698,3 TL’ye çıkarken kullanmayan evlerde ise ortalama elektrik faturası 545,9 TL oldu.
Katılımcılara temmuz ayındaki duygu halleri sorulduğunda 10 üstünden stres seviyeleri 7, kaygı seviyeleri 6,1 olarak ölçüldü. Yaşam memnuniyeti 4,7 ve mutluluk seviyesi 5,4 olarak ölçülürken geçen ay stres seviyesi 6,6, yaşam memnuniyeti de 4,8 olmuştu.
Katılımcılara göre İstanbulluların ilk üç sorunundan ilki sığınmacı ve mülteciler olurken ikincisi ekonomik sorunlar, üçüncüsü olası İstanbul depremi oldu. İstanbul’un ilk üç sorununa yüzde 60,3 ile sığınmacı ve mülteciler cevabı verilirken yüzde 51 ile ekonomik sorunlar ve yüzde 49,8 ile olası İstanbul depremi cevabı geldi.