Dolar trilyoneri de mi olacak? 10 zengin yarışıyor

ABD'de ilk dolar milyarderi statüsüne 100 yıl önce Rockefeller'ın ulaşmasının ardından şimdi ilk trilyonerin kim olacağı merak ediliyor. İşi dolar milyarderlerini takip etmek olan medya ve bazı enstitüler şimdiden 10 aday belirledi ve onları izliyor.

Ekonomi 8 Eylül 2024
Yapılan hesaplamalar trilyoner statüsünü ulaşacak üç ismi öne çıkarıyor. (soldan sağa( Elon Musk, Gautam Adani ve Jensen Huang.

29 Eylül 1916’da ABD’nin dört bir yanındaki gazeteler bir zamanlar ulaşılamaz olduğu düşünülen ilk dönüm noktasını duyurdu: Dünyanın ilk milyarderi. The New York Times “Standard (Oil) 2.014 dolarla başkanını milyarder yaptı” manşetini attı ve Standard Oil’in yükselen hisse fiyatının “kurucusu ve en büyük hissedarı John D. Rockefeller’ı neredeyse kesin olarak milyarder yaptığını” yazdı.

CNBC’de yayınlanan habere göre, ilk ABD milyarderinden (ölçülebilir dolar cinsinden) bir asırdan fazla bir süre sonra şimdi de sırada trilyonerlik sınırına ilk kimin ulaşacağı sorusu var. En son kurucusu Warren Buffett’ın 94. doğum gününden hemen önce Berkshire Hathaway olmak üzere en az yarım düzine şirket 1 trilyon dolarlık değere ulaşmayı başardı. Geçen yıl 13 haneli rakamlara ulaşan Nvidia ise şu anda 2,6 trilyon dolar seviyesinde.

İlk trilyonerin Elon Musk olma ihtimali yüksek

Peki ya bireyler? Informa Connect Academy’nin servetteki ortalama yıllık büyüme oranına göre trilyonerlik statüsünü tahmin eden yeni bir raporuna göre, muhtemelen ilk trilyoner Tesla, SpaceX ve Twitter CEO’su Elon Musk olacak.

Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Musk şu anda 251 milyar dolarla dünyanın en zengin insanı. Connect Academy, servetinin yıllık ortalama yüzde 110 oranında büyümeye devam edeceği varsayımıyla Musk’ın 2027 yılında trilyoner olacağını tahmin ediyor.

Rapora göre trilyoner statüsüne ulaşacak ikinci kişi, Adani Group holdinginin kurucusu Hindistanlı Gautam Adani olacak. Rapor, Adani’nin son yıllardaki yıllık yüzde 123’lük büyüme oranını sürdürmesi halinde 2028 yılında trilyoner olacağını belirtiyor.

Rapora göre, beş yıl içinde serveti 3 milyar dolardan 90 milyar doların üzerine fırlayan Nvidia CEO’su Jensen Huang, 2028 yılında trilyonerlik mertebesine ulaşacak. Bunun için servetinin yıllık ortalama yüzde 112 oranında artmaya devam etmesi gerekecek. Nvidia’nın hisseleri geçen yıl üç kattan fazla arttıktan sonra bu yıl yaklaşık yüzde 115 yükseldi.

Listenin dördüncü sırasında Endonezya enerji ve madencilik şirketi Barito Pacific’in kurucusu Endonezyalı Prajogo Pangestu yer alıyor. Rapor, Pangestu’nun 2028 yılına kadar trilyoner statüsüne ulaşabileceğini öngörüyor.

İlk beşi tamamlayanların sonuncusu ise LVMH CEO Bernard Arnault, şu anda 200 milyar doların biraz altında bir servetle dünyanın en zengin üçüncü kişisi konumunda. Rapora göre lüks kralı 2030 yılında Meta CEO’su Mark Zuckerberg ile birlikte trilyoner olacak.

Jeff Bezos, Larry Page ve Sergey Brin listede yok

Dört virgüllü kulübe hızla ulaşmak için güçlü adaylar gibi görünen bazı üst düzey milyarderler ise ilk 10’a giremiyor. Bloomberg’e göre şu anda 200 milyar dolarla dünyanın en zengin ikinci kişisi olan Jeff Bezos 12. sırada yer alıyor ve 2036 yılına kadar da trilyoner olamayacak. Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’in de trilyoner olmak için 12 yıl beklemesi gerekiyor ancak yapay zekanın onların yükselişini hızlandırma olasılığını da göz ardı etmemek lazım.

Kabul etmek gerekir ki servet gözlemcileri yıllardır ilk trilyonerin kim olacağını tahmin ediyor. Tesla, Nvidia ve LVMH’nin hisse senetleri önümüzdeki beş yıl içinde son beş yılda olduğu kadar hızlı yükselmeyebilir. Yine de ilk milyarderden 100 yıldan fazla bir süre sonra, ilk trilyoner önümüzdeki on yıl içinde taç giyebilir.

En zengin yüzde bir hem daha az vergi ödedi hem de 10 yılda servetini 41 trilyon dolar artırdıEn zengin yüzde bir hem daha az vergi ödedi hem de 10 yılda servetini 41 trilyon dolar artırdı

Elon Musk 258 milyar dolarlık kripto davasını kazandıElon Musk 258 milyar dolarlık kripto davasını kazandı

Tayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia'nın CEO'su HuangTayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia’nın CEO’su Huang

Trilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdımTrilyon dolarlık şirket kuran Huang: Şimdi olsa asla yapmazdım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.