İsviçre ‘çok yüksek bor içeriyor’ diyerek yasaklamıştı: Beypazarı’ndan karara ilişkin ilk açıklama

Beypazarı yetkilisi 'Yağışlardan etkilenen yeraltı kaynak suyu değerleri dönemsel olarak değiştiği için mineral değerlerinde artış ve azalmalar da olağan. Ürünler için 2023’te yaptığımız ölçümlerde bor mineralini 1 olarak ölçümlendik' dedi.

Ekonomi 16 Nisan 2024
Beypazarı, İsviçre’ye de 7 yıldır ürünlerini gönderiyor

Bu sabah İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun (FSVO) Türkiye’den ithal edilen Beypazarı maden suyunda yüksek miktarda bor tespit ettiği ve bu nedenle ürünü ülkesinde yasakladığı haberleri basına yansıdı. FSVO tarafından yapılan açıklamada Beypazarı maden suyundaki bor içeriğinin sağlık için risk oluşturabilecek seviyede olduğu belirtilirken borun fetal gelişimi ve doğurganlığı olumsuz etkileyebileceği ve uzun vadede sağlık riskleri yaratabileceği ifade edildi.

‘İsviçre’ye 7 yıldır ürün gönderiyoruz’

Haberle ilgili olarak Marketing Türkiye’ye konuşan Beypazarı yetkilisi şunları söyledi: “Kuşkusuz ülkenin en çok sevilen maden suyu markalarının başında geliyor Beypazarı. Basına yansıyan haberse tam da bu sebeple büyük yankı uyandırdı. İsviçre’de yapılan analizlerde Beypazarı maden sularındaki bor minerali miktarının en fazla değeri ‘1’ olması gerekirken ‘2’ olarak tespit edildiği, bunun sağlık açısından son derece tehlikeli olduğu söyleniyor. Açıkçası böyle bir kanıya nasıl vardıklarını bilmiyoruz. Öyle ki bugün sağlıklı yaşam için insanlar bor minerali takviye gıdalar tüketiyor. Kemik erimesini durdurmak için her kapsülünde 3mg bor olan takviye gıdalar var. Kaldı ki İsviçre 1’e 2 oranını tehlikeli olarak belirlerken AB üye ülkeleri mevzuatında bu oran 1’e 5. Amerika’dan Avustralya’ya, Hollanda’dan Belçika’ya pek çok ülkeye ürün gönderen bir marka olarak İsviçre’ye de yedi yıldır ürünlerimizi gönderiyoruz.”

‘Haberler maksatlı olabilir’

Yağışlardan oldukça etkilenen yeraltı kaynak suyu değerlerinin dönemsel olarak değiştiğini, içeriğindeki mineral değerlerinin artışlar ve azalmaların da olağan olduğunun altını çizen Beypazarı yetkilisi yurtdışına gönderdikleri ürünler için 2022’de yaptıkları ölçümlerde bor mineralinin 0,33, 2023’te ise 1 olarak ölçümlendiğini belirtiyor.
Tüm içeceklerin farklı analiz tayinlerine tabii tutulmasının gerekliliğini vurgulayan Beypazarı yetkilisi İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik Bürosu’nun yaptığı analizlerin içme suyu kriterleriyle maden sularını analiz ettiğini ifade ediyor.
Pek çok ülkeye ihracat yapan Beypazarı’na yönelik bu haberlerin maksatlı olarak çıkarılmış olabileceğini de sözlerine ekleyen yetkili konuyla ilgili resmi bir yanıt için de çalıştıklarını vurguladı…

Beypazarı Doğal Maden Suyu konuyla ilgili olarak X hesabı üzerinden  kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

Ciner, We Soda’yı Londra’da halka arzdan vazgeçtiCiner, We Soda’yı Londra’da halka arzdan vazgeçti

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.