Fitch Türkiye için tarih verdi: Enflasyon ne zaman düşecek?
Tarihinin en büyük bankacılık kriziyle karşı karşıya kalan İsviçre'de parasal sıkılaşma patikasında geri adım atılmadı. İsviçre Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 50 baz puan artırdı.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 25 baz puanlık faiz artışının ardından İsviçre Merkez Bankası da bankacılık krizinin gölgesinde girdiği toplantıdan faiz artışı kararıyla çıktı. Banka, politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 1,50 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de faizin 50 baz puan artırılması yönündeydi.
İsviçre’nin köklü bankası Credit Suisse’te yaşanan kriz dolayısıyla İsviçre Merkez Bankası da devreye girmiş ve bankaya 54 milyar dolarlık kredi hattı açmıştı. Krizde devam eden süreçte bir diğer köklü banka UBS devreye girmiş ve tarihi satın almayla Credit Suisse’i devralmayı kabul etmişti. UBS’in rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapacağı belirtilmişti.
İsviçre Merkez Bankası anlaşma kapsamında UBS’e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti. İsviçre hükümeti de UBS’e devralım kaynaklı potansiyel zararlar için 9 milyar frank garanti sağlanacağını duyurdu. İsviçre bankacılık otoritesi Finma anlaşma sonrası 16 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin değersiz olacağını duyurdu.
İngiltere Merkez Bankası da (BoE) bankacılık sektöründeki çalkantıya rağmen yeni bir faiz artırımına gitti. Beklentilere paralel olarak faizi 25 baz puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,25’e çıkaran banka, 9 ayın en yavaş faiz artışını gerçekleştirdi. BoE aldığı faiz kararıyla, İngiltere ekonomisinin şimdilik bir durgunluktan kaçınacağını ve enflasyonun bir risk olmaya devam edeceğini tahmin ediyor. Enflasyonun devam etmesi durumunda daha fazla artış için açık kapı bırakan BoE, bankacılık sistemiyle ilgili endişeleri bir kenara bırakarak, politika yapıcıların enflasyonu ana öncelik olarak gördüğünü gösterdi.
Brezilya Merkez Bankası ise beklentilere paralel gösterge faiz oranını değiştirmedi. Banka, çarşamba günü geç saatlerde üst üste beşinci toplantısında gösterge niteliğindeki Selic’i yüzde 13.75’te tuttu. Yapılan açıklamada, bir yandan yakın zamanda akaryakıt vergilerinin yeniden getirilmesinin kısa vadede mali sonuçların belirsizliğini azalttığı belirtilerek, finansal piyasalarda yüksek oynaklığın hakim olduğu ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin hedeflerden arındırıldığı mevcut senaryo, para politikası oluşturulurken daha fazla dikkat edilmesini gerektiğinin altı çizildi.
Fed bankaları paraya boğdu, bilançosu bir haftada 300 milyar dolar arttı