Bloomberg: Karahan faiz indirimini yıl sonuna kadar erteleyebilir

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Fatih Karahan döneminde Merkez Bankası'nın daha sıkı politika uygulayacağını ve üçüncü çeyrekte başlaması beklenen faiz indirimlerinin en az yıl sonuna kadar ertelenebileceğini söylediler.

Ekonomi 3 Şubat 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
42 yaşındaki Karahan, Pennsylvania Üniversitesi'nde iktisat eğitimi aldıktan sonra ABD Merkez Bankası (Fed) ile Amazon'da ekonomist olarak çalıştı.

ABD merkezli finans ajansı Bloomberg, Hafize Gaye Erkan’ın yerine Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı’na atanan Fatih Karahan’a ve para politikasındaki olası adımlarına ilişkin bir haber yayımladı. Kerim Karakaya ve Beril Akman imzasıyla yayımlanan “TCMB Başkanı Fed ve Amazon’da çalışmıştı” başlıklı haberde, konuya yakın kaynaklara dayandırılan değerlendirmelere yer verildi. Değerlendirmelerden biri, Karahan’ın 2023 Temmuz ayından bu yana sürdürdüğü TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Üyeliği sırasında daha sıkı para politikası uygulanmasını savunduğu yönünde oldu. Bir diğer değerlendirme ise Karahan’ın başkanlığı döneminde faiz indirimlerinin en azından bu yıl sonuna kadar ertelenmesinin beklenebileceği.  Erkan’ın görevden alınması öncesinde bazı analistler üçüncü çeyrekte faiz indirimlerinin başlamasını bekliyordu.

Türkiye’de son yıllarda TCMB başkanlarının görev sürelerinin kısa kaldığını ancak Erkan’ın görevinin sekiz ayda sona ermesinin yatırımcılar açısından diğer örneklerden farklı değerlendirildiği ve Cumhurbaşkanı’nın faiz indirimi tercihi doğrultusunda gerçekleşmediğine işaret edildiği aktarılan haberde, ABD’nin önde gelen iki bankası JPMorgan ve Morgan Stanley’nin Karahan döneminde TCMB’nin daha şahin olmasını bekledikleri ifade edildi.

Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük imzalı raporda, Erkan’ın görevden ayrılışının 2019’daki ve 2021’deki başkan değişimlerinden farklı olduğunun, bu defa politika değişikliği sinyali taşımadığının belirtildiği aktarılan haberde Türk yetkililerin de Karahan’ın başkan olarak atanmasının ortodoks politikalara dönüşü güçlendireceğini vurguladıkları belirtildi.

ABD'li yatırım bankalarından Karahan'a tam destek: Faizde daha şahin olacakABD’li yatırım bankalarından Karahan’a tam destek: Faizde daha şahin olacak

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: CV'sinde Amazon ve Fed varYeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan: CV’sinde Amazon ve Fed var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.