Kadın girişimcileri Instagram yasağı vurdu; satışları durma noktasında

Türkiye'nin Instagram'a erişimi engelleme kararı, ürünlerini satmak için bu platforma güvenen yerel kadın girişimcileri vurdu. Girişimciler arasında geçen yıl Halkbank tarafından düzenlenen girişimcilik yarışmasında ikinci olan Sinem Kocabaş da var.

Ekonomi 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
"Dear Deer Love" markasıyla bebek ürünleri satan Sinem Kocabaş, gelirinin yaklaşık yüzde 60'ını Instagram'dan gelen iş akışına borçlu olduğunu belirterek, satışların durma noktasına geldiğini söyledi.

Türkiye’nin Instagram’a erişim yasağı, sosyal medya platformunu işlerini tanıtmak ve satışlarını gerçekleştirmek için yoğun bir şekilde kullanan kadın girişimcileri ciddi şekilde etkiledi. Kadın girişimciler gelirlerinin büyük bir kısmını Instagram üzerinden sağladıkları için bu engelleme kararının işlerini olumsuz etkilediğini ve gelecekte büyük zorluklarla karşılaşabileceklerini söylüyor. İşleri olumsuz etkilenenler arasında ödüllü girişimcilere ve depremzedelere kadar pek çok kesim bulunuyor. ABD’li haber ajansı Bloomberg de kadın girişimcilerin işlerinin nasıl etkilendiğini mercek altına aldı.

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Esra Bezircioğlu, Instagram’ı engelleme kararının “iletişimi bozabileceğini ve müşteri memnuniyetsizliğine yol açabileceğini” belirterek, bu tür aksaklıkların işletmeler için “stratejik zorluklar” yaratacağını söyledi.

Antalya’dan İste adlı online perakendecinin kurucusu Ezgi Akıncılar, gelirinin yarısından fazlasını Instagram üzerinden elde ediyordu.

Gıda ürünleri satan Antalya’dan İste adlı online perakendecinin kurucusu Ezgi Akıncılar, “Instagram’ı ürünlerimizi sergilemek ve daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşmak için kullanıyorduk” dedi.

Gelirinin yarısından fazlasını kendisini Instagram üzerinden bulduğu kullanıcılara borçlu olduğunu belirten Akıncılar, “Onun yerini alabilecek başka bir platform yok” dedi.

‘Yasak kalkmazsa bazı şirketler kapanabilir’

Geçen yıl kamu bankası Halkbank tarafından düzenlenen “2023 Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci” kategorisinde 2. olan Sinem Kocabaş da satışların neredeyse durduğunu söyledi. Kocabaş’ın bebek ürünleri satan “Dear Deer Love” isimli şirketi de gelirinin yaklaşık yüzde 60’ını Instagram’dan gelen iş akışına borçlu.

Halkbank 2023 Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci kategorisinde 2. olan Kocabaş’ın ödül törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve İstanbul Valisi Davut Gül de katılmıştı. Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Kocabaş, “Herkes para kaybediyor. Bu yasak yakında kalkmazsa bazı şirketler kapanabilir” dedi.

Halkbank 2023 Üreten Kadınlar Yarışması Mikro Üretici Kadın Girişimci kategorisinde 2. olan Kocabaş’ın ödül törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve İstanbul Valisi Davut Gül de katılmıştı.

Depremzede girişimciler de zor durumda

Şubat 2023’teki Hatay depreminden sağ kurtulan ve “Hatay Bohçası” markası altında yerel ürünleri internet üzerinden satan bir kadın kooperatifinin parçası olan Fatma Gonca Yurtseven ise “Zor durumdayız. Bu iş için başka kanalımız yok. Birçok kadın geçimini bu işten sağlıyor. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Instagram ve Roblox'tan sonra sıra TikTok'ta mı?Instagram ve Roblox’tan sonra sıra TikTok’ta mı?

Instagram engeli yargıya taşındı: 'Açılması anayasal zorunluluk'Instagram engeli yargıya taşındı: ‘Açılması anayasal zorunluluk’

Instagram sansürleneli 5 gün oldu, sebebini açıkça söyleyen yok!Instagram sansürleneli 5 gün oldu, sebebini açıkça söyleyen yok!

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.