Koç, Kalamış Marina’yı Antalyalı inşaatçıya kaptırdı

Kurulduğu ilk günden beri Koç Grubu tarafından işletilen İstanbul'daki Kalamış Marina'nın ihalesinde en yüksek teklif 505 milyon dolarla Vahit Karaarslan'dan geldi. Diyarbakır doğumlu Karaarslan'ın Antalya'da büyük konut projeleri bulunuyor.

Ekonomi 16 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
1985 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edilen Kalamış Yat Limanı 2011 yılından bu yana özelleştirme kapsamında bulunuyor.

İstanbul’daki Kalamış Marina’nın işletmecisi değişiyor. Kurulduğu ilk günden beri Koç Holding tarafından işletilen marina için yapılan süre uzatma ihalesinde en yüksek teklifi Antalya’da büyük inşaat projeleri olan bir isim, Vahit Karaarslan 505 milyon dolarla kazandı ve önümüzdeki 40 yıl için marinanın yeni işletmecisi oldu. Marina bölgesinde yeni otel inşaatları yapılması söz konusu.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreyle “işletme hakkı verilmesi” yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yapıldı. İhaleye Karaarslan İnşaat adına Vahit Karaarslan, Can Kültür Sanat Eğitim Kurumları İşletmeciliği, Doğuş Çay ve Gıda Maddeleri Üretim Pazarlama İthalat İhracat, Ceynak Yatırım Holding, Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri ve Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi/Sinyar Enterprises-Sole Proprietorship L.L.C Ortak Girişim Grubu katıldı.

Elemesiz turda en yüksek teklif 300 milyon 1 dolar oldu. İhalenin elemeli yazılı ilk turunda en düşük teklifi veren Silahtaroğlu Mühendislik İnşaat Anonim Şirketi/Sinyar Enterprises-Sole Proprietorship L.L.C Ortak Girişim Grubu, ikinci elemeli yazılı turda ise Ceynak Yatırım Holding AŞ elendi. İhalede 410 milyon dolar “başlangıç fiyatı” ve 1 milyon dolar artırma aralığıyla “açık artırmaya” geçildi. 27 tur süren açık artırmada en yüksek teklif 505 milyon dolarla Vahit Karaarslan’dan geldi.

Vahit Karaarslan tarafından kurulan Karaarslan İnşaat başta Antalya’daki konut projeleri olmak üzere inşaat, tarım ve akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Antalya’da inşaat sektöründe tanınan bir isim olan Karaarslan 1975 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1998 yılında Vahit Karaarslan tarafından kurulan Karaarslan İnşaat başta Antalya’daki konut projeleri olmak üzere inşaat, tarım ve akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Karaarslan Grup, Diyarbakır Galericiler Sitesi gibi projelerin yanı sıra Antalya Döşemealtı’nda bulunan Tepe Şehir Konutları ve Rengi Antalya projelerine imza attı. Karaarslan Grup’un Türkiye genelinde 10.000 konutluk arsa rezervine sahip olduğu belirtiliyor.

2011’den beri özelleştirme kapsamında

2011’den beri özelleştirme kapsamında olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı 103 bin metrekarelik alanda 1985 yılında Kadıköy Belediyesi tarafından inşa edildi. 1988 yılında açılan marina başından beri Koç Holding tarafından işletiliyordu.

1992’de Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediyesi’ne 1985 yılında verdiği tahsisi kaldırdı. Marina 2011 yılında özelleştirme kapsamına alındı. Mahkemelik olan imar planı değişiklikleri ile yat limanının büyütülüp, otel ve yeni ticari alanlar yapılmasının önü açıldı.

Marinaya 40-50 bin metrekare yeni inşaat alanı içeren imar planlarına açılan davaların bir kısmı hâlâ sürüyor. Son olarak da marina içinde Kalamış Yelken Kulübü’ne tahsis edilen 3 bin 100 metrekarelik alan da özelleştirme kapsamına alınmıştı.

1291’i denizde ve 220’si karada olmak üzere toplamda 1511 yat bağlama kapasitesi ile Türkiye’nin ikinci, İstanbul’un en büyük yat limanı olan Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı, İstanbul’da bulunan toplam kapasitenin yüzde 23,8’ini, Türkiye’nin ise yüzde 6’sını temsil ediyor.

Kadıköy Belediyesi talip olmuştu

Eski Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı kimsenin “çökmemesi” için bu alanlara Kadıköy Belediyesi olarak talip olduklarını açıklamıştı.

Bir kamu kurumu olarak marinanın işletmesinin kendilerine verilmesi için Özelleştirme İdaresi’ne yaptığı başvurudan sonuç alamayan Kadıköy Belediyesi ihaleye girme kararı almış, ancak sonra belediyenin ihale dışı bırakıldığı öğrenilmişti. Fenerbahçe-Kalamış Dayanışması ve CHP Kadıköy İlçe Başkanlığı da alınan özelleştirme kararının iptal edilmesini talep etmişti. Kadıköylüler çeşitli eylemler düzenleyerek “Kalamış halkındır, satılamaz” demişti.

Koç’a önce onay verilmiş, sonra iptal edilmişti

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 12 Kasım 2021 tarihinde Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreli işletme hakkının 2,53 milyar lira bedelle Koç Holding’in bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş.’ye (Tek-Art) devrine onay vermiş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kararı onaylamıştı ancak daha sonra 19 Ocak 2022 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla bu onay kararı iptal edildi. Ve yeniden ihale yolu açıldı.

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı yeniden ihaleye çıkarılıyorFenerbahçe-Kalamış Yat Limanı yeniden ihaleye çıkarılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.