Kamala Harris, Trump’a nispet yaptı: Fed’in kararlarına asla karışmayacağım

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkan olması halinde Donald Trump'ın aksine Fed’in kararlarına karışmayacağını söyledi. Harris önümüzdeki hafta daha resmi bir ekonomi politikası platformu sunmayı planladığını açıkladı.

Ekonomi 11 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
ABD Başkan Yardımcısı Harris, seçilmesi halinde Fed'in faiz kararlarına asla müdahale etmeyeceğini söyledi.

Eski ABD Başkanı ve başkan adayı Donald Trump’ın önceki gün yaptığı “ABD başkanlarının Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararları üzerinde söz sahibi olması gerektiği” sözlerine ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’ten yanıt gecikmedi. Cumhuriyetçi başkan adayı Trump’ın yorumlarına atıfta bulunan Harris “Fed bağımsız bir kuruluştur ve başkan olarak Fed’in aldığı kararlara asla müdahale etmem” dedi.

Önümüzdeki günlerde resmi bir ekonomik politika platformu açıklamaya hazırlandığını söyleyen Harris platformun ekonomiye, maliyetleri düşürmek ve aynı zamanda ekonomiyi güçlendirmek için yapılması gerekenlere odaklanacağını belirtti. Harris ayrıca Fed’in faiz oranları konusunda atacağı adımları izlediğini de sözlerine ekledi.

Trump: Başkanların söz hakkı olmalı

Trump ise Harris’ten farklı düşünüyor. Florida’da önceki gün düzenlenen basın toplantısında konuşan Trump başkanlığı döneminde özellikle kurulun faiz oranlarını artırma kararı aldığında Fed Başkanı Jerome Powell ile yaşadığı çok açık anlaşmazlıkları hatırlattı. Trump kendi mali başarılarına ve iş dünyasındaki tecrübelerine atıfta bulunarak “Başkanın en azından bu konuda söz sahibi olması gerektiğini düşünüyorum. Bunu güçlü bir şekilde hissediyorum. Çok para kazandım. Çok başarılıydım. Ve birçok durumda Fed’de yer alacak ya da başkan olacak kişilerden daha iyi bir içgüdüye sahip olduğumu düşünüyorum” dedi. Powell ise Fed’in görevini yerine getirebilmesi için tamamen bağımsız olmasının ne kadar önemli olduğunu defalarca vurgulamıştı.

Başkan Joe Biden ise Fed Yönetim Kurulu üzerinde herhangi bir yönde baskı yapmaya çalışmasa da Powell zaman zaman genel kamuoyunun baskısı altında kalıyor. Geçen hafta borsalarda yaşanan dalgalanmanın ardından, birçok yatırımcı Powell’a eylül ayında beklenen faiz indirimlerinden önce faiz oranlarını daha hızlı düşürmesi çağrısında bulundu. Powell ise faiz oranlarını düşürmeden önce, ekonominin bankanın geleneksel yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşacağına dair güvence almak istediğini söylüyor.

Trump Fed'in bağımsızlığını yine yok saydı: Çok param varsa söz hakkım da olmalıTrump Fed’in bağımsızlığını yine yok saydı: Çok param varsa söz hakkım da olmalı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.