Kırmızı ete ‘Ramazan zammı’ bu yıl erken geldi

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı kırmızı ette geçmişte Ramazan'dan bir hafta önce gelen zamların bu kez 25 gün önce yapılmaya başlandığına dikkat çekti. Yardımcı kasapların da durumdan rahatsız olduğunu söyledi.

Ekonomi 1 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı'ya göre her Ramazan öncesi fırsatçılık yapmak isteyenler çıkıyor.

Merkez Bankası’nın aylık fiyat gelişmeleri raporunda bile yakındığı kırmızı etteki fiyat artışları Ramazan öncesinde kendisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı her Ramazandan bir hafta önce kırmızı ete zam geldiğini, ancak bu sene Ramazandan 25 gün önce spekülatörlerin, aracıların ve bazı büyük et tedarikçilerinin anormal fiyat artışına neden olduğunu söyledi.

Her Ramazan öncesi fırsatçılık yapmak isteyenler çıktığını aktaran Yardımcı “Bu fiyat artışlarından kasap esnafı da rahatsız, et satışlarını neredeyse yarıya düşürdü. Bu alanda Rekabet Kurumu’nun kırmızı et sektöründe yürüttüğü çalışma çok önemli” diye konuştu. Fırsatçılık yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Yardımcı şunları vurguladı:

“Et fiyatlarını büyük şirketler, et tedarikçileri yükseltiyor. Bu şirketlere daha önce para cezası da verilmişti. Bakanlığımız daha önce olduğu gibi Et ve Süt Kurumu bulunan illerde esnafa et desteği verirse piyasayı çok rahatlatır. Biz önceki Ramazanlarda kırmızı ete zam yapmamıştık ama fırsatçılık yapmak isteyenlerin fiyat artışı nedeniyle bu sene çok anormal yükseliş oldu. Federasyon olarak Tarım ve Orman Bakanımız ve Rekabet Kurumu Başkanımızla da görüştük. Biz Federasyon olarak hem Bakanlığımızın hem de Et ve Süt Kurumu’nun yanındayız.”

Federasyon Başkanı Yardımcı Türkiye’de yeteri kadar hayvan varlığı ve kırmızı et olduğunu belirtti. Üreticinin, kasabın ve vatandaşın korunmasının önemine işaret eden Yardımcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Ramazan dolayısıyla fırsatçılık yaparak fiyat yükseltenlere müdahale önemli. Müdahale edilmezse büyük firmalar bunu sürekli fırsata çeviriyor. Kırmızı etin besin değeri çok yüksek; kalsiyum, fosfor, A, B, D vitaminleri ve kan hücrelerini yenileyen tek mineral kırmızı ettir. Federasyon olarak fiyatları yükselten spekülatörlere biz de fırsat vermeyeceğiz. Bizim derdimiz Ramazanda vatandaşımızın kırmızı ete rahat ulaşabilmesidir. Onun için bize ulaşan tüm şikayetleri ilgili birimlere iletiyoruz.”

Yıllık artış yüzde 150’ye ulaştı

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı’nın yakındığı fiyat artışları yalnızca Ramazan öncesine ilişkin bir gelişme değil. Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre son bir yılda kuzu etinin toptan kilo fiyatı yüzde 148,20 oranında artarak 343,43 TL’ye, dana eti ise yüzde 83,90 artışla 290,85 TL’ye ulaştı. Kuzu etindeki son bir aylık artış yüzde 28,70; dana etinde ise yüzde 11,6 oldu.

Merkez Bankası da taze soğan ve kırmızı etten şikayetçiMerkez Bankası da taze soğan ve kırmızı etten şikayetçi

Besicinin dediği gibi: Kırmızı et fiyatındaki artışın nedeni yapısal sorunlar ve maliyetlermişBesicinin dediği gibi: Kırmızı et fiyatındaki artışın nedeni yapısal sorunlar ve maliyetlermiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.