Devlet kepçeyle verdiğinin birazını kaşıkla alacak: KÖİ ve Yap-İşlet-Devretçilere ek vergi geliyor

Hükümetin vergi paketi taslağından dev şirketlere ek Kurumlar Vergisi çıktı. Buna göre Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİP) modeliyle hayata geçirilen projeleri yöneten şirketlerin Kurumlar Vergisi 5 puan artırılıyor.

Ekonomi 19 Haziran 2024
Osmangazi Köprüsü ile İstanbul- İzmir Otoyolu'nu yapıp işleten şirketin ödeyeceği Kurumlar Vergisi de artacak.

Kurban Bayramı tatilinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilmesi planlanan vergi paketi taslağından devletle yoğun olarak iş yapan dev  müteahhitlik şirketlerine ek vergi çıktı. Ekonomi gazetesinin haberine göre vergi taslağında Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİP) modeliyle hayata geçirilen havaalanları, şehir hastaneleri, otoyollar, köprüler, tren hatları gibi yüzlerce projeyi yöneten şirketlerin Kurumlar Vergisi oranı bankalarla eşitlenecek. Buna göre dev şirketler taslağın hazırlandığı gibi yasalaşması durumunda yeni yılda itibaren yüzde 25 değil yüzde 30 Kurumlar Vergisi ödeyecek.

Devletin geliri yıllık 5 milyar TL artacak

Söz konusu yasanın Meclis’ten geçip Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından şirketler yüzde 5 artırılan yeni kurumlar vergisini 1 Ocak 2025’ten itibaren ödemeye başlayacak.

Yapılması planlanan artışla devletin yıllık yaklaşık 5 milyar TL, fazladan vergi geliri elde etmesi planlanıyor. YİP ve KÖİ projelerinin 30-40 yıllık uzun vadeli sözleşmelerle hazırlandığı düşünüldüğünde artış devletin kasasına ciddi miktarda ek vergi geliri sağlayacak. Ancak bu projelerde devletin altına girdiği yükümlülükler, yolcu, araç ve hasta garantilerinden bu şirketlere aktarılan para düşünüldüğünde bu rakam yine de oldukça düşük kalacak.

Ek vergiye tabi olacak YİP ve KÖİ projelerinden bazıları şunlar:

Osman Gazi Köprüsü
Avrasya Tüneli
Yavuz Sultan Selim Köprüsü
Çanakkale Köprüsü
Ankara Garı
Çok sayıda havalimanı ve otoyol
Şehir hastaneleri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.