Konut sigortasında taban fiyat dönemi başladı

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) konut sigortaları için önemli bir karar aldı. Yeni kararla isteğe bağlı tarafta asgari metrekare bedelleri; betonarme konutlar için 12 bin TL, diğer konutlar için 8 bin TL’den az olmayacak.

Ekonomi 10 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Konut satışları ocak-ağustos döneminde %15,5 azalışla 797 bin 418 olurken, yabancıya satışlarda aynı dönemde % 43,6 azalarak 25 bin 134 oldu.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) isteğe bağlı konut sigortaları için önemli bir karar aldı. Kara göre, sivil rizikolarda, konutların eksik sigorta tehlikesiyle karşı karşıya kalmamasını ve uygulama birliğini temin için isteğe bağlı tarafta asgari metrekare bedelleri betonarme konutlar için 12 bin TL, diğer konutlar için 8 bin TL’den az olmayacak şekilde belirlendi. Teminatın güçlendirilmesi amacıyla da enflasyon düzenlemesinin poliçelere eklenmesi zorunlu kılındı.

Dünyadaki 194 milyar dolarlık doğal afet kaybının yarısı Türkiye'deki depremlerDünyadaki 194 milyar dolarlık doğal afet kaybının yarısı Türkiye’deki depremler

1 Ağustos’ta başladı

SEDDK’dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu olarak deprem konusu öncelikli gündemimiz arasında yer almakta olup, deprem teminatında bütüncül bir sistem kurulması kapsamında, zorunlu deprem sigortası (DASK) ve ihtiyari konut sigortasında gerekli adımları atıyoruz. Bu çerçevede 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, isteğe bağlı deprem teminatına ilişkin sigortalıların hak ve menfaatlerinin korunmasına yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirilmiş” denildi.

Poliçe başlıkları renklendirilecek

Açıklamada sivil rizikolarda, konutların eksik sigorta tehlikesiyle karşı karşıya kalmamasını ve uygulama birliğini teminen isteğe bağlı tarafta asgari metrekare bedelleri; betonarme konutlar için 12 bin TL, diğer konutlar için 8 bin TL’den az olmayacak şekilde belirlendi. Teminatın güçlendirilmesi amacıyla da enflasyon klozunun poliçelere eklenmesi zorunlu kılındığı, ayrıca sigortalıların aldıkları teminatları daha iyi anlamalarını sağlamak ve bu alanda farkındalık oluşturmak için poliçelerde değişikliğe gidildiği bilgisi verilirken, 1 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere yangın poliçelerinde deprem ek teminatının olup olmadığını gösterir ibarelere yer verilmesinin ve aynı zamanda poliçe başlıklarının farklı renklendirilmesinin zorunlu tutulduğu da kaydedildi.

Deprem riski primlerinde değişiklik yapılmadı

Ticari ve sınai rizikolar tarafında ise 1/1/2013 ile 1/7/2021 tarihleri arasında sigorta bedeli limitlerinde herhangi bir güncelleme yapılmamış olması nedeniyle bu bedellerde güncellemeye ihtiyaç duyulduğunun da yer aldığı çalışmada şu bilgiler yer aldı:

“Hem sigorta sektörünün hem de reel sektörün ihtiyaçları gözetilmek suretiyle sigorta bedeli limitleri düzenli aralıklarla güncellenmektedir. Bu kapsamda teminat açığı olmamasını teminen ülkemizde ve dünyada yaşanmakta olan güncel finansal gelişmeler, enflasyon gelişmeleri, kur hareketliliği ve inşaat yapı birim maliyetleri gibi çeşitli parametrelerin değerlendirilmesi suretiyle sigorta bedeli limitleri yeniden belirlenmiş ve böylece mevcut düzenlemede yer alan tesislerin kapsamı genişletildi. Deprem risk gruplarında yer alan prim katsayılarında ise bir artış yapılmamıştır. İlerleyen dönemlerde diğer alanlarda yapılan çalışmalar tamamlandıkça kamuoyu ile paylaşılacak.”

Dünya Bankası'ndan deprem bölgesine 1 milyar dolarlık finansmanDünya Bankası’ndan deprem bölgesine 1 milyar dolarlık finansman

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.