Konut ve otomotivde ‘ilan dolandırıcılığı’nı bitirecek önlemler geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat 15 Eylül itibarıyla emlak satış sitelerinde ‘doğrulanmış ilan’ dönemine geçileceğini belirtti. Bakan Bolat ayrıca Çin’den yapılan  mikro ithalatla ilgili tedbirleri de yakında açıklayacaklarını vurguladı.

Ekonomi 5 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Yeni düzenlemeye göre, ko­nutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi, emlakçıyı yetkilendi­recek. Emlakçı da almış oldu­ğu yetkiyle bu ilanı siteye girebilecek.

Emlak ve otomotiv piya­sasına yeni düzenleme geliyor. 15 Eylül’de yü­rürlüğe girecek düzenleme ile ilan sitelerindeki hiçbir konut satış ilanı tüketiciyi aldatmaya yönelik olamayacak. Yine eylül ayının sonunda benzer uygula­ma otomotiv sektöründe baş­latılacak. Konuyla ilgili açıkla­ma yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat “Böylece ilan sitelerinde gördüğünüz ilanla­rın hiçbiri tüketiciyi aldatmaya yönelik olmayacak. Konut sata­cak kişi e-devlet üzerinden gay­rimenkulünü seçerek emlakçı­yı yetkilendirecek, yetkilendi­rilmiş emlakçılar bu satışlara aracılık edecekler” dedi.

Yeni düzenlemeye göre ko­nutunu emlakçıya verecek olan ev sahibi emlakçıyı yetkilendi­recek. Emlakçı da almış oldu­ğu yetkiyle bu ilanı siteye gire­bilecek. Kişiler kendi konutu ya da birinci derece akrabala­ra ait konutlar dışındaki evler için emlakçı yetkilendireme­yecek.

15 Eylül’de yürürlüğe gi­recek uygulama ilk etapta hib­rit uygulanacak. Yılbaşından sonra ise tamamı doğrulanmış ilan olarak çıkmak zorunda ka­lacak. Böylece sahte ilanların önüne geçilerek internet üze­rinden konut dolandırıcılığı ve fiyat manipülasyonuna izin verilmeyecek.

Önlemler kiraların düşüşünü sağlayacak

Ticaret Bakanı Bolat “Bu kiraların da düşme­sini sağlayacak. Çünkü kirada olmayan daireler, sanki kiralıkmış gibi sahte ilanlarla fiyatları şişiriliyor ve internet sitelerinde spekülasyon yapılı­yordu. Biz bunun önüne geçe­rek gerçek ilanlarla piyasanın doğrulanmasını sağlayacağız” dedi. Otomotiv sektöründe de benzer düzenleme eylül ayı so­nunda devreye girecek.

‘Yeni yatırımlar için Çinli firmalarla görüşülüyor’

Türkiye’de yatırım yapan BYD’nin teşvikli ve vergiden muaf tutulduğu yönündeki eleştirileri cevaplayan Bakan Ömer Bolat “Bu yatırımdan bir ay önce Çin’den hibrit ve içten yanmalı motorların ithalatıyla ilgili yüzde 40 oranında bir gümrük vergisi artışı oldu. Çin tarafında tepkiyle karşılandı, ama biz pazar payını ve gidişatı gördük ve şu mesajı verdik: Ülkemize yatırım getiren, yatırım yapmak isteyen yani gerçek, hakiki, ciddi yatırım noktasında kapımız açık. Bu gümrük vergisi indirimi bu bütün yatırımcılar için uygulanıyor. Bundan 30-40 sene önce Türkiye’ye gelip yatırım yapanlara da benzeri teşvikler verilmiş, bu bir yatırım teşviki programı ve süreli, 3 yıl süreli bir durum” dedi. Bakan Bolat Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Çinli yeni yatırımcılarla da görüşme halinde olduğunu vurguladı.

‘Mikro ithalata karşı yeni tedbirler hayata geçecek’

Çin menşeili Temu gibi bazı e-ticaret sitelerinden yapılan mikro ithalata dönük gerekli tedbirleri aldıklarını açıklayan Bakan Bolat bunun duyurusunu yakında yapacaklarını bildirdi. E-ticaretin çok hızlı büyüdüğünü ve bu kanaldan artan ithalatın içerdeki KOBİ’leri ‘darmadağın etme’ riski bulunduğunu anlatan Bolat “Biz hem Türkiye’nin e-ihracatının yüzde 10 hedefine ulaşması ve dünyadaki e-ihracat yarışında firmalarımızın rekabette yarışabilmesi adına adımlar atıyoruz. KOBİ’lerimiz daha fazla e-ihracatta pazaryerlerinde yerini alacak. KOBİ’lerin üretimde kalması, istihdamlarının artması anlamında her türlü yanlarında olacağız” açıklaması yaptı.

İstanbul’da emekliler kira baskısı altında iş arıyorİstanbul’da emekliler kira baskısı altında iş arıyor

Yüzde 25 kira sınırı bitiyor ama tespit davaları katlanacakYüzde 25 kira sınırı bitiyor ama tespit davaları katlanacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.