Körfez’e para arama ziyaretleri sıklaştı: Şimşek ve Erkan Suudi Arabistan yolcusu

Ekonomi yönetiminin Körfez trafiği hızlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la birlikte yaptığı BAE ve Katar ziyaretinin artından bugün de Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan ile Suudi Arabistan'a gidiyor.

Ekonomi 12 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan, 9-10 Eylül'de G20 toplantıları için Hindistan'a gidecek.

Seçim sonrası para arayışı hızlanınca, en az 25-30 milyar dolarlık yatırım bekleyen ekonomi yönetiminin Körfez ülkelerine ziyaret trafiği de hızlandı. İlk 22 Haziran’da Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önceki gün Katar’ı ziyaret etmesinin ardından Şimşek bugün çeşitli temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gidiyor. Şimşek’e Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da eşlik edecek. Şimşek ve Erkan’ın birlikte ilk yurt dışı ziyaretinin gerçekleşeceği görüşmeler kapsamında yatırımcı gruplarıyla toplantılar yapılacak. Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ile ikili görüşme yapacak Şimşek’in, temaslarını tamamlamasının ardından 13 Temmuz Perşembe günü Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

Dolar arayışı süren Yılmaz ve Şimşek şimdi de Katar'a gittiDolar arayışı süren Yılmaz ve Şimşek şimdi de Katar’a gitti

‘Rezervlerde hızlı artış cesaret verici’

Bu arada Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası’nın rezervleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, önemli hedeflerinden birinin piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamak olduğunun altını çizerken; “26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı dönemde net rezervler ise 14.2 milyar dolar iyileşme göstermiştir. Son dönemde rezervlerde gözlenen bu hızlı artış cesaret vericidir” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek aynı zamanda, rezerv artışına katkı sağlayacak dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmaların da hızla devam ettiğine dikkat çekti. Şimşek’in paylaşımının detayları şöyle:

“Programımızın önemli bir hedefi de piyasa koşulları elverdiği ölçüde uluslararası rezerv birikimini sağlamaktır. 26 Mayıs’ta 98.5 milyar dolar olan Merkez Bankası rezervleri, 30 Haziran’da 108.6 milyar dolar seviyesine çıkmıştır. Aynı dönemde net rezervler ise 14.2 milyar dolar iyileşme göstermiştir. Son dönemde rezervlerde gözlenen bu hızlı artış cesaret vericidir. Merkez Bankası rezerv artışına katkı sağlayacak rasyonel politikaların yanı sıra ülkemize ilave dış kaynak sağlamaya yönelik çalışmalarımız da hızla devam etmektedir. İyileşmenin devamı için gereken adımları atmaya devam edeceğiz.”

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi heyetiyle görüştü

Öte yandan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ile dün Ankara’da bir araya geldi. Bolat, Türkiye’de bulunan Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ile beraberindeki heyeti Bakanlık’taki makamında ağırladı. Görüşmeye ilişkin Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Bolat, “Sayın bakan ile ikili ticaret, karşılıklı yatırımlar, müteahhitlik hizmetleri, akıllı kent teknolojileri ve Türk firmalarının Suudi Arabistan’daki faaliyetleri kapsamında ilişkilerimizi derinleştirmeye yönelik atılabilecek adımları değerlendirdik” dedi. Bolat, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde güçlü tarihi ve kültürel bağlarımız olan Suudi Arabistan ile ilişkilerimizi daha ileri seviyeye taşımaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Körfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolarKörfez’den geleceği söylenen 30-40 milyar dolar

Erdoğan 25 milyar dolar için Körfez yollarına düşecekErdoğan 25 milyar dolar için Körfez yollarına düşecek

Körfez’den gelecek 25 milyar dolar ekonomiyi kurtarır mı?Körfez’den gelecek 25 milyar dolar ekonomiyi kurtarır mı?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.