Kredi kartıyla bahşiş ödemesini ücret saymayan düzenlemeye turizm ve restoran yatırımcılarından destek geldi

Mevcut uygulamada kredi kartıyla ödenen bahşiş, ücret olarak tanımlanıyor ve yüzde 55’e ulaşan vergi kesintisi yapılıyor. Yapılması düzenlenen yeni düzenlemede ise kredi kartıyla ödenen bahşişten yalnızca yüzde 10 vergi kesilecek.

Ekonomi 22 Haziran 2024
Mevcut yasalar çerçevesinde bahşişin kredi kartı yöntemiyle ödenmesi ancak hesap pusulalarında yer alan “servis ücreti “ namı altında mümkün oluyor ve bu da beraberinde yüksek vergi kesintisi getiriyor.

TURYİD (Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği) Başkanı Kaya Demirer, sektör olarak Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan uzunca bir süredir bizzat talep edilen kredi kartı ile bahşiş ödenmesi yasal düzenlemesini sektör çalışanlarıyla birlikte desteklediklerini açıkladı.

Demirer yeni düzenlemenin pandemi dönemiyle başlayan ve enflasyon ile tepe noktasına ulaşan servis personeline nakit olarak bırakılan bahşiş gelirlerinin azalmasına çözüm olacağını belirterek şunları söyledi:

“Bahşişin kredi kartı ile ödenebilmesi ve işletme hesabına girmeden farklı bir hesapta toplanmasının çalışanların gelirinde ciddi oranda bir artış getireceğini ve bunun kayıtlı ekonomi adına önemli bir adım olacağını düşünüyoruz”

Demirer’e göre yeni düzenlemeyle sistem şeffaf olarak takip edilebiliyor ve ödeme yapan kişi / kurum nakit bulundurma zorunluluğu olmadan bahşiş verebiliyor ve gider olarak kayıt altına alabileceği bir belge oluşturuyor.

Zorunlu Değil Gönüllü Ödeme

Kaya Demirer, mevcut yasalar çerçevesinde bahşişin kredi kartı yöntemiyle ödenmesinin ancak hesap pusulalarında yer alan “servis ücreti “ namı altında mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Bu durumda da bahşiş, ücretin tanımı içinde değerlendirilmek zorunda olduğu için yüzde 55’ e varan kesintiler sonrası çalışana aktarılabiliyor. Bu durum çalışanların alın teri olarak gördükleri kazançlarını eritiyor.”

Yeni düzenlemeyle birlikte müşteriler için zorunlu bir ödeme olmaktan çıkacak olan bahşişin sadece yüzde 10’luk bir vergi kesintisi sonrası çalışanlara aktarılacağını ifade eden Demirer, mevcut durumda yer yer karşımıza çıkan (ve fakat ülke geneline bakıldığında kullanımı yaygın olmayan) servis ücreti adı altında zorunlu olarak tahsil edilen her 100 TL’de personelin eline net 45- 50TL civarı para geçtiğini ancak önerilen gönüllülük esasına dayalı uygulamayla bu tutarın 90TL’ye çıkacağını söyledi.

Nitelikli İş Gücüne ve Kayıtlı Ekonomiye Destek Olacak

Demirer’e göre yeni uygulamayla  çalışanlar için daha fazla gelir oluşacak ve gelirlerin tamamı kayıtlı olacağından kazançlarının tamamını belgeleyebilecekler. Nakit bahşişleri gelir olarak gösteremeyen sisteme veda edilecek. Gelir İdaresi için kayıt dışı olan nakit bahşiş ekonomisi üzerinden yüzde 10 ile ilave gelir sağlanacağı gibi yeni düzenleme, sektör çalışanlarının gelirlerini arttırarak nitelikli iş gücünün sektöre kazandırılmasını sağlayacak. Ayrıca, bahşişlerin kayıtlı ekonomiye dahil edilmesinin sektördeki şeffaflığı ve vergi uyumunu arttırması öngörülüyor.

Yeni Düzenlemeyle Bahşiş Oranları Artacak

Yeni yasal düzenleme nedeniyle kredi kartıyla yapılan ödemelerde yüzde 10 vergi kesilmesine karşın, bahşiş oranlarının dünya genelinde olduğu gibi yüzde 10’dan başlayarak, alınan hizmetin kalitesine göre gönüllü olarak yüzde 15 ve hatta yüzde 20’ye kadar yükselebileceği öngörülüyor. , Bu düzenleme özellikle turizm bölgelerinde çalışan personelin gelirleri önemli ölçüde arttıracak ve genç, nitelikli elemanların sektöre kazandırılmasına katkı sağlayacak.

TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Yeni yasal düzenlemeyi sektörümüzün gelişimi için olumlu bir adım olarak görüyoruz. Bu doğrultuda, Gelir İdaresi Başkanlığı ve ilgili tüm paydaşlarla iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Garsonlardan bahşiş vergisi konusunu abartmayınGarsonlardan bahşiş vergisi konusunu abartmayın

Twitter’a “bahşiş kutusu” geldiTwitter’a “bahşiş kutusu” geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.