Küresel borsalar haftaya moralli başlarken Borsa İstanbul toparlanmaya çabalıyor

Asya Borsaları ile ABD ve Avrupa vadeli endeksleri haftaya yükselişle başlarken geçen hafta önemli oranda değer kaybeden BİST 100 endeksi toparlanmaya çalışıyor. Açılışta BİST 100 endeksi yüzde 0,50 yükseldi; altın, euro ve dolar değer kazanıyor.

Ekonomi 12 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Borsa İstanbul'dan son iki haftada yabancı yatırımcının 1 miyar dolarlık çıkış yaptığı ve çoğu küçük yaklaşık 1 milyon civarında yatırımcının ayrıldığı görülüyor.

Küresel piyasalarda sakin seyir devam ederken ABD’de bu hafta beklenen kritik enflasyon verisi öncesi açık olan Asya Borsaları ile ABD ve Avrupa vadeli endeksleri haftaya yükselişle başladı. İç piyasada ise dolar TL karşısında yüzde 0,15; euro yüzde 0,17 değer kazandı. Ons altın yüze0,16’lık yükseliyşe 2,435 dolara, gram altın ise yüzde 0,33 değer kazanarak 2,626 TL’ye çıktı.

Son iki haftada yabancı yatırımcının 1 milyar dolarlık çıkış yaptığı ve çoğu küçük yaklaşık bir milyon civarında yatırımcının ayrıldığı Borsa İstanbul güne yükselişle başladı. BİST 100 endeksi açılışta yüzde 0,50 değer kazandı.

Uzakdoğu’da borsaların çoğu tatil

Hong Kong, Tayvan, Avustralya ve Kore borsaları yükseldi. Japonya piyasaları ise tatil nedeniyle kapalıydı. Çin’de Şanghay borsası yüzde 0,1 düşerken yen ve yuan dolar karşısında değer yitirdi. Küresel piyasalar geçen hafta ABD’de resesyon endişelerinin hızla artması ve Japonya’daki .eklenmedi faiz artırımının etkisiyle başlayan büyük satış baskısıyla karşı karşıya kalmıştı. Geçen hafta 2020’den beri en yüksek seviyeye çıkan Wall Street’in korku ölçütü olan CBOE Volatilite Endeksi yükselişini tersine çevirdi. Nomura Holding analistleri algının tam olarak iyileşmediğini ancak ABD’de resesyon endişeleri ve Japonya Merkez Bankası’nın şahinleşeceğine ilişkin beklentilerin azaldığını belirtti.
Haftanın devamında ABD enflasyon verisi yakından takip edilecek. Manşet ve çekirdek enflasyonun aylık bazda yüzde 0,2’şer oranda artması bekleniyor. Bu hafta Euro Bölgesi’nde büyüme, İngiltere’de enflasyon verileri de küresel piyasaların radarında olacak.

Dünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul'u da vurdu, euro ve dolar da yükseldiDünya borsalarındaki kasırga Borsa İstanbul’u da vurdu, euro ve dolar da yükseldi

Bu haftanın en çok kaybettireni yüzde 5,4'le borsa olduBu haftanın en çok kaybettireni yüzde 5,4’le borsa oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.