Küresel gıda fiyatları 1 yıldır ilk kez yükseldi, bizde 32 aydır artıyor

Ekonomi 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Dünyada gıda fiyatları nisan ayında son bir yıldır ilk kez artış kaydetti. Oysa Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, gıda fiyatları bizde 32 aydır kesintisiz yükseliyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen ve yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, önceki aya göre yüzde 0,6 arttı.

Tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, endeksi martta revize 126,5 seviyesinden Nisan ayında 127,2’ye çıktı. Mart gıda fiyatları endeksi daha önce 126,9 olarak açıklanmıştı.

Bu seviyede endeks, Nisan 2022’deki seviyesinin yüzde 19,7 altında kalsa da Nisan 2021’dekinden yüzde 5,2 daha yüksek oldu. FAO Şeker Fiyat Endeksi aylık yüzde 17,6 artarak Ekim 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks, yıllık bazda yüzde 23 yükseldi. Et Fiyatı Endeksi nisan ayında yüzde 1,3 artarken, yıllık bazda yüzde 6,1 geriledi. Tahıl Fiyat Endeksi, aylık yüzde 1,7 düştü. Tahıl fiyatları Nisan 2022 ortalama yüzde 19,8 altına indi. Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Nisan’da yüzde 1,3 düştü. Böylece yağ fiyatları beşinci aylık düşüşünü kaydetti.

‘Karadeniz girişiminin yenilenmesi şart’

Dünyada pirinç kıtlığı bekleniyor; bizde ithal stoğu sağlam, fiyatlar zaten zirvedeDünyada pirinç kıtlığı bekleniyor; bizde ithal stoğu sağlam, fiyatlar zaten zirvede

FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero, konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Ekonomiler yavaşlamalardan kurtuldukça talep artacak, bu da gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturacaktır” dedi. Pirinç fiyatlarındaki artışın son derece endişe verici olduğunu belirten Torero, “Buğday ve mısırda ise herhangi bir artışı önlemek için Karadeniz girişiminin yenilenmesi çok önemli” diye konuştu.

11 yılın zirvesine çıkan şeker fiyatları daha da yükselebilir11 yılın zirvesine çıkan şeker fiyatları daha da yükselebilir

Küresel gıda fiyatları 1 yıldır düşüyor, bizde 31 aydır yükselişteKüresel gıda fiyatları 1 yıldır düşüyor, bizde 31 aydır yükselişte

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.