Fed faizi sabit tuttu ama üç indirim taahhüdü verdi, altın yükseliyor

ABD Merkez Bankası (Fed) beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın zirvesinde tuttu ama bu yıl ilk kez üç çeyrek puanlık kesinti yapılacağını açıkladı. Ons altın 2,175 dolara, gram altın da 2 bin 262 TL'ye yükseldi.

Ekonomi 20 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fed beklendiği gibi faizi sabit tuttu ancak bu yıl 75 puanlık yapılacağını yineledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), politika faizinde hedef aralığı piyasa beklentileri dahilinde beşinci kez 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50’de sabit tuttu. Karar öncesinde 2 bin 157 dolar olan ons altın kararın hemen ardından 2 bin 175 dolara kadar yükseldi. Gram altın da 2 bin 262 TL’ye kadar yükseldi. Fed kararları sonrası ABD 10 yıl vadeli Hazine tahvili faizi yüzde 4,257’ye geriledi. Euro/dolar paritesi 1,08883 seviyesine kadar yükseldi.

Kararla birlikte Fed yetkilileri, Mart 2020’de Covid salgınının ilk günlerinden bu yana ilk kez 2024 yılı sonuna kadar üç çeyrek puanlık kesinti yapılacağını açıkladı. Mevcut federal fon faiz oranı 23 yıldan uzun bir süredir görülen en yüksek seviyede. Bu oran, bankaların gecelik krediler için birbirlerinden ne kadar ücret alacaklarını belirlemekle birlikte, birçok tüketici borcunu da etkilemektedir.

Üç kesintiye ilişkin görünüm, FOMC’yi oluşturan 19 yetkilinin anonim tahminlerinin yakından izlenen bir matrisi olan Fed’in “nokta grafiğinden” geldi. Grafik, hamlelerin zamanlamasına ilişkin herhangi bir gösterge sunmamaktadır.

Fed’in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu’na göre, 2024 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) beklentisi yüzde 1,4’ten yüzde 2,1’e çıkarıldı. Fed yetkililerinin 2025 yılı için GSYH beklentisi yüzde 1,8’den yüzde 2’ye, 2026 yılı için beklentisi yüzde 1,9’dan yüzde 2’ye yükseldi. Fed yetkilileri uzun dönem GSYH beklentilerini yüzde 1,8 seviyesinde tuttu. ABD ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde öncü verilere göre yüzde 3,2 büyüdü. GSYH ile ilgili final sonuçları 20 Mart’ta açıklanacak. Fed yetkilileri bu yıl için işsizlik oranı beklentilerini aşağı yönlü revize ederken, önümüzdeki yıl için değiştirmedi.

Buna göre, işsizlik oranı tahmini bu yıl için yüzde 4,1’den yüzde 4,0’e çekildi, 2025 yılı için yüzde 4,1 olarak bırakıldı. 2026 yılı tahmini yüzde 4,1’den yüzde 4,0’e revize edilirken, uzun dönem için yüzde 4,1 olan beklentiler aynı kaldı. ABD’de şubat ayı itibarıyla işsizlik oranı yüzde 3,9 olarak açıklandı.

2024 için faiz tahmini değişmedi

Fed yetkililerinin bu yıl için medyan faiz tahmini değişmezken, gelecek iki yıl için yükseldi. Bu yıl için medyan faiz tahmini yüzde 4,6’da kalırken, gelecek yıl için yüzde 3,6’dan yüzde 3,9’a, 2026 yılı için yüzde 2,9’dan yüzde 3,1’e yükseltildi. Yetkililer, uzun dönem için yüzde 2,5 olan tahminlerini de yüzde 2,6’ya çıkardı.

Fed’in projeksiyonunda, bu yıl için çekirdek  kişisel tüketim harcamaları (PCE) beklentisi yüzde 2,4’ten yüzde 2,6’ya çıkarken, gelecek yıl beklentisi yüzde 2,2, 2026 yılı beklentisi yüzde 2,0 olarak korundu.

Yetkililerin PCE enflasyon beklentileri bu yıl için yüzde 2,4’te bırakırken, gelecek yıl için yüzde 2,1’den yüzde 2,2’ye çıkardı. 2026 yılı ve uzun dönem için yüzde 2,0 olan beklentiler değişmedi.

Fed yetkilileri 3 ayda bir ABD’nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyorlar.

Powell: Bu yıl faiz indirmemiz büyük olasılık

Karar sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell kameraların karşısına geçti ve açıklama yaptı. Powell’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-Her ne kadar aşağı yönlü bir hareket olsa da enflasyon hâlâ yüksek.

-Sürdürülebilir bir fiyat istikrarını sağlamak herkes için önem taşıyor.

-Güçlü tüketici talebi ve iyileşen tedarik zincirleri GSYH büyümesini artırdı.

-Uzun vadeli enflasyon beklentileri iyi çıpalanmış olmayı sürdürüyor.

-İş gücü piyasası göreceli olarak sıkı olmaya devam ediyor..

-Arz ve talep daha iyi dengeye geliyor. Bu dengelenme ile birlikte enflasyona olan katkının aşağı gelmesini bekliyoruz. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri iyi çıpalandı.

-Politika faiz oranımız büyük olası ile tepe noktasında. Bu yıl bir noktada faiz indirmemiz büyük olasılık. Ancak görünüm belirsiz ve risklere karşı dikkatli olmaya devam ediyoruz. Eğer ihtiyaç olur ise faizleri daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız.

-Politikaya karar vermek için gelen verileri dikkatle değerlendireceğiz. Kararlarımızı toplantıdan toplantıya alacağız.

-Yaptığımız projeksiyonlar bir plan değil, şartlara göre projeksiyonları ayarlayacağız. İş gücü arz verileri nedeniyle GSYH tahminleri yukarı yönlü revize edildi.

-Bilanço küçültmenin yavaş bir hızla yapılması sorunsuz geçişi sağlayacak.

-Yüzde 2 enflasyon hedefine zaman içinde ulaşacağız

Ekonomistlere göre Fed'in faiz indirimi temmuza kaydıEkonomistlere göre Fed’in faiz indirimi temmuza kaydı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.