Küresel gıda fiyatları 7 ay sonra yükseldi, bizde 43 aydır kesintisiz artıyor

FAO verilerine göre küresel gıda fiyatları mart ayında 7 aydır devam eden düşüşünü sona erdirerek önceki aya göre yükseldi. Türkiye'de ise 43 aydır artan yıllık gıda enflasyonu mart ayında yüzde 70,41 oldu.

Ekonomi 5 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Mart ayında bitkisel yağlar, süt ürünleri ve et fiyatlarındaki artış küresel gıda endeksinde 7 aylık düşüş döngüsünü durdurdu.

Küresel gıda fiyatları mart ayında art arda 7 aydır devam eden düşüşünü sona erdirerek yükseldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi şubat ayındaki revize 117 seviyesinden mart ayında 118,3’e çıktı. Böylece endeks mart ayında aylık bazda yüzde 1,1 artarken bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 düşüş gösterdi. Şubat gıda fiyatları endeksi üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.

Türkiye’de ise mart ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41, aylık gıda enflasyonu ise yüzde 3,14 oldu. Böylece Türkiye’de gıda fiyatları 43 aylık kesintisiz yükselişini sürdürmüş oldu.

Yağ, süt ve et fiyatları yükseldi

Mart ayındaki yükselişte bitkisel yağlar, süt ürünleri ve etin uluslararası fiyatlarındaki artış etkili oldu. FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi martta aylık yüzde 8 yükseldi. Palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza yağındaki yükseliş martta etkili oldu. Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, peynir ve tereyağı fiyatlarındaki yükselişin öncülüğünde aylık yüzde 2,9 arttı. Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, domuz ve büyükbaş hayvan etlerindeki fiyat artışları ile aylık bazda yüzde 1,7 yükseldi. Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 2,6 geriledi. Bu düşüşe, AB, Rusya ve ABD arasında devam eden güçlü ihracat rekabeti nedeniyle gerileyen küresel buğday ihracat fiyatları öncülük etti. FAO Şeker Fiyat Endeksi şubat ayına göre yüzde 5,4 gerilerken, düşüşte Hindistan’da şeker üretim tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi ve Tayland’da hasat hızının artması etkili oldu.

Küresel gıda fiyatları 7 aydır düşüyor, bizde 42 aydır artıştaKüresel gıda fiyatları 7 aydır düşüyor, bizde 42 aydır artışta

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.