Cumhuriyetin 100. Yılında hedef en az 255 milyar dolar ihracat
Hazine ve Mcliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde 2 bin 185 büyük mükellefin halihazırda yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerinin devam ettiğini açıkladı.
Türkiye, haftalardır vergi ve vergi adaleti konuşuyor. Bütçe açıklarını azaltmak için Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan bir vergi reformu önerisi bir hayli kırpılarak Meclis’e geldi ve önceki gün de burada kabul edilerek yasalaştı.
Ama bu süreçte, özellikle sosyal medyada aralarında tanınmış bazı büyük şirketlerin de olduğu çok sayıda şirket için ‘Vergi ödemiyorlar’ suçlamaları yapıldı, bazı şirketlerin vergi levhası olduğu öne sürülen görseller paylaşıldı.
Bu tartışmalar sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı, yeni iletişim stratejisi çerçevesinde büyük mükelleflerine yönelik vergi incelemeleriyle ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın X sosyal medya platformu üzerinden yapılan açıklamada sosyal medyada bazı hesaplar üzerinden dijital vergi levhası bilgilerinin paylaşılarak vergi yükümlülükleri ile ilgili haberler yapıldığı hatırlatıldı.
Bu nedenle açıklama yapma zarureti doğduğu ifade edilen açıklamada şöyle dendi:
“Mükelleflerimizin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulumuzun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin hali hazırda toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir. Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır. Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir. Buna ek olarak vergi inceleme istatistikleri mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.”
Ekonomi yönetiminin Eylül 2023’te duyurulan Orta Vadeli Program’da vergide adaletin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması konusundaki kararlılığının ortaya konduğuna işaret edilen açıklamada bu doğrultuda “az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmasını” hedefleyen ve kayıt dışılıkla mücadeleye katkı sağlayan vergi paketinin de önceki gün TBMM’de kabul edildiği hatırlatıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında şu bilgilere yer verildi:
“Vergide etkinlik ve adaletin güçlendirilmesini sağlayacak olan bu paketle vergi cezaları artırılacak, bazı istisna ve indirimler kaldırılacak ve kayıt dışı ekonomi ile daha güçlü bir şekilde mücadele edilecektir. Bu paket, son günlerde kamuoyunda dile getirilen eleştirilere de kritik bir düzenleme ile yanıt vermektedir. Paketle birlikte, istisnalar nedeniyle ödenecek vergisi çıkmayan mükelleflere yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmektedir. Buna göre, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde ödenecek vergisi çıkmayan mükellefler, bu indirimler düşülmeden önceki kurum kazançları üzerinden artık yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyeceklerdir.”
Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak gerek vergi incelemeleriyle gerekse saha denetimleriyle kayıt dışılıkla mücadelenin aralıksız devam ettiği bildirilen açıklamada vergi kanunlarına uymayan mükellefler hakkında tüm yasal işlemler istisnasız uygulandığı belirtilerek “Bu mücadelemize destek vermek amacıyla vergi cezalarının artırılmasına yönelik hükümler de yeni kabul edilen kanunda yer almaktadır. Bu kapsamda, vergi mahremiyeti nedeni ile Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, haberlere konu olan mükellefler arzu ederlerse kendileriyle ilgili açıklama yapabilirler. Vergide adalet, etkinlik ve kazanca göre vergileme, politikalarımızın ana unsurudur ” dendi.
Yakın zamana kadar vergi denetimleri konusunda sessiz olan ve eleştirileri yanıtlamayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son dönemde yeni bir iletişim stratejisi benimsediği görülüyor. Bu strateji kapsamında kamuoyuna açıklamalar yapılıyor ve yol haritasıyla ilgili bilgiler aktarılıyor.
Son dönemde bu konudaki en önemli açıklama 13 Temmuz 2024’te yapıldı. Son vergi paket taslağının TBMM’ye sevk edildiği günlerde yine sosyal medya hesabından yapılan açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek çok harcama yapıp ancak gelir beyan etmeyen kişilerin kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına aldıklarını ifade etmişti.
Bakan Şimşek açıklamasında “Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişileri gerçek kazançlarını vergilendirmek üzere denetim kapsamına alıyoruz. IBAN veya ‘mail order’ ödeme yönetimi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeler de inceleniyor. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz” demişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi düzenlemelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesinin ardından sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.. “Vergilemede adaleti ve etkinliği artırmayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor” diyen Bakan Şimşek, “Amacımız, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi almaktır” şeklinde görüş belirtti. Şimşek’in sosyal medya paylaşımında şu ifadeler yer aldı:
“Vergi düzenlemelerini içeren kanun Yüce Meclisimizde kabul edildi.
Vergilemede adaleti ve etkinliği artırmayı, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedefleyen bu yasa vatandaşlarımıza yük getirmiyor.
Amacımız, #Çok kazanandan çok, az kazanandan #az vergi almaktır.
Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz.”