Marketlere 176 milyon lira ‘fahiş fiyat’ cezası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu Tarafından yapılan denetimlerde marketlere ceza yağdı. yapılan açıklamada marketlere 2023 yılında 176 milyon TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Ekonomi 29 Temmuz 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Temmuz başından bu yana iğneden ipliğe ardı ardına gelen zamlarla denetimlerini sıklaştıran Ticaret Bakanlığı, marketlere zam yağdırdı.

Temmuz başından bu yana iğneden ipliğe ardı ardına gelen zamlarla denetimlerini sıklaştıran Ticaret Bakanlığı, marketlere zam yağdırdı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, geçenlerde ikinci el araç satışındaki düzenlemelere uymayanlar hakkında verilen idari para cezalarının ardından dün de sosyal medya hesabı üzerinden bakanlığın yürüttüğü denetim kapsamında marketlere uygulanan idari para cezalarını paylaştı. Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu tarafından yapılan denetlemelerde ise gıda ve fahiş fiyat uygulamaları kapsamında 86 milyon TL, tüketici mevzuatına aykırılıktan 47 milyon TL, aldatıcı reklamlardan dolayı ise 43 milyon TL olmak üzere 2023 yılında toplam 176 milyon TL, idari para cezası uygulandığı belirtildi. Buna göre 2023 yılında otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddeleri kapsamında uygulanan toplam idari para cezası ise 361 milyon TL’ye ulaştığı da açıklamada yer aldı.

‘Vatandaşlarımızı mağdur edenlere fırsat vermeyeceğiz’

Otomotiv, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerindeki fahiş fiyat artışı ve stokçulukla mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerini vurgulayan Bolat, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımıza karşı haksız uygulama ve aldatıcı reklamlara ilişkin tüketicilerimizi koruyucu tedbirlerimizi alıyoruz. Denetimlerimizi aralıksız sürdürüyor; Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve Reklam Kurulu eliyle idari yaptırımları gecikmeksizin uyguluyoruz. Perakende ve elektronik ticarette özellikle KOBİ’lerimizi korumaya ve haksız ticari uygulamaları ortadan kaldırmaya dönük önemli düzenlemeleri hayata geçirdik. Vatandaşlarımızı mağdur edenlere fırsat vermeyeceğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum.”

İkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira cezaİkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira ceza

Ticaretle ilgili muhtelif iyileştirmeler de var

Bakan Bolat’ın paylaştığı açıklamalar arasında iç ticaretle ilgili şu muhtelif düzenlemelere de yer verildi:

  • 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılan değişikle elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılar için net işlem hacmi ile işlem sayısı kriterleri göz önünde bulundurularak küçük ölçekli ve e-ticarete yeni başlayan işletmeler haksız rekabet koşullarından korunmaya çalışılmıştır.
  • 6585 sayılı Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da, alışveriş merkezlerinin ortak giderlerinin paylaşımı ile ortak gelirlerinin kullanımı adil bir zemine oturtulmuş ve bu süreçlerin bağımsız denetim kuruluşlarınca denetlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
  • 2023 yılında 5957 sayılı Kanun’da değişiklik yapılarak; toptancı hallerinde tahsis hakkı bulunan işyerleri için 12 yıllık kira süresi 18 yıla çıkarılarak kira ücretlerinin artışından kaynaklı sebze ve meyve fiyatlarında oluşması muhtemel artışların önüne geçilerek enflasyonla mücadeleye katkı sağlanmıştır.

Fahiş fiyatta en büyük ceza e-ticaretçilereFahiş fiyatta en büyük ceza e-ticaretçilere

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.