Merkez Bankası Başkanı sonuna kadar şeffaflıktan yanaymış

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Karahan iki yıl önce şeffaflık konusunda paylaşım yapan İngiliz ekonomist Timothy Ash'e verdiği yanıtta 'PPK toplantısına katılan üyelerin görüşlerinin de açıklanmasını' istemişti. Ancak başkan olunca paylaşımı sildi.

Ekonomi 6 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Türkiye İngiliz ekonomist Timothy Ash sayesinde Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Karahan'ın şeffaflık konusundaki görüşlerini öğrendi.

Piyasalar şeffaflığı sever. Düzenleyici kurumların kararları nasıl aldıklarını ve kararların nedenlerini öğrenmek isterler. Bunun için de kararı alanların açıklamalarını beklerler, ‘ben yaptım oldu’ ile yetinmek istemezler.

Merkez Bankası’nda şeffaflık dönemi geçen cuma gece yarısı Cumhurbaşkanı kararıyla göreve getirilen yeni Başkan Fatih Karahan ile başlayacağa benziyor. Artık Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz kararı açıklandıktan bir süre sonra üyelerin ne yönde oy kullandığını ve görüşlerini öğreneceğiz.

Çünkü yeni Merkez Bankası Başkanı Karahan şeffaflığın gerekli olduğuna inanıyor ve bunu 2022’deki bir sosyal medya paylaşımında dile getirdi.

Olay uzun yıllardır Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ve Afrika’daki gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini izleyen İngiliz ekonomist Timothy Ash’in 19 Ağustos 2002’te 10.03’te attığı bir X paylaşımıyla başladı.

Merkez Bankası'nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldiMerkez Bankası’nda Mehmet Şimşek operasyonu: Gaye Erkan gitti, Fatih Karahan geldi

O günlerde bir sonraki yıl yapılacak seçimlere hazırlanan muhalefet 6’lı Masa olarak bir araya gelmiş ve ekonomideki sorunların çözümü için ‘Ekonomide Hasar Tespit Komisyonu’nu kurmuştu. Komisyon da ekonomide hasar tespiti yapmış ve bu konuda hazırladığı raporu haziran ayında Türkiye Barolar Birliği salonunda kamuoyuyla paylaşmıştı. Komisyonun başkanlığını yapan İyi Partili Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz yapıyordu. Yılmaz toplantıdaki sunumunda Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda da koalisyonun yapacakları anlatmıştı.

Timothy Ash ne demişti?

Ash yaklaşık iki ay sonra yaptığı paylaşımında Merkez Bankası eski başkanlarından Durmuş Yılmaz’a atıfta bulunarak şunları söylüyordu:

“Merkez Bankası eski başkanlarından İyi Partili Yılmaz tarafından açıklanan ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı için anayasal güvence, Para Politikası üyelerinin liyakat sahibi kişilerden seçilmesi, karar verme ve oylama sürecinde şeffaflık içeren plan çok etkileyici.”

Paylaşımın altında New York Fed’de 12 yıl çalıştıktan sonra mayıs ayında Amazon’da kıdemli ekonomist olarak işe başlayan yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın yanıtı vardı.

Karahan New York Fed günlerinde öğrendiklerini içselleştirdiğini gösteren bir şekilde şeffaflık konusunda işi daha ileri boyutlara götürerek “Güzel ama yetmez. Kurul tutanakları önceden belirlenecek bir süre sonra yayınlanmalı. Üyeler görüşmeleri hakkında kamunun bilgi sahibi olacağını bilmeli” diyordu.

Bu paylaşım serisi Karahan’ın şeffaflık konusundaki görüşlerini öğrenmemizi ve umutlanmamızı sağladı.

Yeni Başkan Karahan beklentileri düzeltebilecek mi?Yeni Başkan Karahan beklentileri düzeltebilecek mi?

Hesap bir saat kapalı kaldı ve paylaşım uçtu

Ancak atama kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından o ana kadar Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Fatih Karahan hesabını kapattı. Hesap açıldığında X biyografisi değişmiş, Karahan Merkez Bankası Başkanı olmuştu.

Ancak hesapta bir miktar temizlik de yapıldığı görülüyordu.  Hesapta yaptığımız incelemeye göre aktif bir X kullanıcısı olan ve daha önce birçok paylaşımı olan Karahan 11 Mart 2022 itibarıyla sosyal medya detoksuna başlamış ve bunu 27 Kasım 2023’e kadar sürdürmüştü. Temizlenenler arasında Karahan’ın Ash’ın paylaşımına verdiği yanıt da vardı. O saatten bu yana hesapta Başkan’ın “samimi görüşleri”ni öğrendiğimiz o paylaşım yok. Temizlenen paylaşımın görüntüsünü aldığımız için Karahan’ın şeffaflık konusundaki görüşlerini biliyoruz. Başkan şeffaflığa inanıyor, ancak davulun sesinin uzaktan kulağa hoş geldiği bir dönemde attığı paylaşımın gereğini davul boynuna asılınca asılınca yerine getiremeyeceğini düşündüğü için mi karartma yaptı, bu şimdilik belli değil. Ancak biz piyasaların kredisini ilk günden yüksek tuttuğu Karahan’ın gereğini yapmasını bekliyoruz.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.