Merkez Bankası döviz ve altın borç verip piyasadan TL çekebilecek

Merkez Bankası TL karşılığı altın ve döviz satışı yapacağı swap ihalelerine başlayabilecek. Böylece daha önce döviz ve altın borçlanan Merkez Bankası artık borç veren konumuna geçecek.

Ekonomi 23 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası, artık döviz ve altın karşılığı swap ihaleleri düzenleyebilecek.

Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini ard arda üçüncü aydır yüzde 50 seviyesinde tutan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) miktarsal sıkılaşma tarafında yeni bir hamle geldi. Merkez Bankası yurtiçi bankalarla 2021’de başlattığı  swap işlemlerinde miktarın 144 milyon dolara düşerek neredeyse sıfırlanması ve bundan sonra piyasadan alacağı her doların TL yaratıp likiditeyi hızla artıracak olması nedeniyle harekete geçti.

TCMB, sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebilecek. Bankalara gönderilen talimata göre, uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB’nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verildi. Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB’nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırıldı. Yani Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası daha önce döviz ve altın borçlanan yönündeyken şimdi borç veren konumuna geçecek.

İris Cibre: Çok iyi adım

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre sosyal medya hesabından TCMB’nin bu adımla daha önce döviz ve altın borçlanan konumundayken borç veren konumuna geçeceği açıklaması yaptı.

Brüt rezervler yükselmeye devam ediyor

Merkez Bankası’nın (TCMB) brüt rezervlerinde yükseliş devam ediyor. BV Portföy Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya’nın CNBC-e için yaptığı hesaplamalara göre 19 Temmuz haftasında 100 milyon dolar artarak 153,9 milyar dolara ile yeni zirvesine yükseldi. 12 Temmuz haftasında Merkez Bankası’nın brüt rezervi 153,8 milyar dolar düzeyindeydi. Net uluslararası rezervler 500 milyon dolar artarak 48,2 milyar dolara yükseldi. Söz konusu haftada Merkez Bankası’nın nette 300 milyon dolar sattığı hesaplanıyor.

Şimşek: Finansal piyasalarda normalleşme sürüyor

Bir önceki hafta 22.2 milyar dolar düzeyinde olan swap hariç net rezervler ise 800 milyon dolar artarak 23,1 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası rezerve ilişkin son verileri perşembe günü saat 14.30’da açıklayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek TCMB’nin yurt içi bankalarla yaptığı swap stokundaki düşüşe dikkat çekip “Kararlılıkla uyguladığımız program sayesinde riskler azalıyor, finansal piyasalarda normalleşme sürüyor” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek brüt rezervlerdeki gelişme üzerine sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Şimşek paylaşımında şu görüşleri dile getirdi:

“Kararlılıkla uyguladığımız program sayesinde riskler azalıyor, finansal piyasalarda normalleşme sürüyor. TCMB’nin yurt içi bankalarla yaptığı swap stoku 2023 yılı zirvesi olan 64,5 milyar dolardan 144 milyon dolara geriledi. Parasal aktarım mekanizmasını güçlendiren bu durum dezenflasyon sürecine de önemli katkı sağlayacak.”

Merkez Bankası 2,5 ayda 75 milyar dolar rezerv arttırdıMerkez Bankası 2,5 ayda 75 milyar dolar rezerv arttırdı

Rezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladıRezerv iyileştikçe yabancı daha rahat gelmeye başladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.