Merkez Bankası kuru dizginlemek için üç haftada 14 milyar dolar sattı

Piyasada kur paniği hala dinmiş değil. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın kuru dizginlemek için üç haftada 14 milyar dolarlık satış yaptığını hesaplıyor.

Ekonomi 12 Mart 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası geçen hafta bankaları arayarak döviz talebindeki gereksiz artışın nedenlerini sorgulamıştı.

Son haftalarda döviz kurlarındaki artışın hızlanması Merkez Bankası’nın müdahale dozunu da artırıyor. Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara X hesabından yaptığı paylaşımda TCMB’nin kuru dizginlemek için üç haftada rekor düzeyde dolarlık satış yaptığını belirterek son dönemde mevduat ve kredi faizlerindeki artışın nedeninin bu olduğunu savundu. Prof. Dr. Kara’nın sosyal medyada yaptığı paylaşımdaki grafiğe göre TCMB son üç haftada yaklaşık toplam 14 milyar dolar sattı. Özellikle üçüncü haftadaki satış piyasaları sakinleştirmek amacıyla 8 milyar dolara ulaştı.

TCMB 5 Mart’ta 2023 Temmuz ayından beri ilk kez TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi yaparak 475 milyon dolar satmış, ayrıca bankaları arayarak son günlerde gereksiz döviz talebine dikkat çekmiş, ancak bu işlem doların 32 TL’nin üstüne çıkışını engelleyememişti. Bu uyarı sonucu birçok banka kur alım-satımı arasındaki farkı yüzde 3’ten yüzde 4,5’e çıkarmıştı. Finans piyasaları uzmanı İris Cibre de spread’in çok açılmasının fiziki dövize talebin artmasına yol açacağı uyarısında bulunmuştu.

Goldman Sachs: Portföy çıkışları geçici

Bu arada ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs Türkiye’nin rezervleri ve likidite ortamına ilişkin yaptığı değerlendirmede son dönemde Türkiye’de yaşanan portföy çıkışlarının hacmini sürpriz olarak nitelerken seçimlerden sonra normalleşme olacağını öngördü.

Son dönemde Türkiye’de portföy çıkışı eğilimi ve buna paralel olarak TCMB rezervlerinde düşüş dikkat çekerken Goldman Sachs ekonomistleri seçimden sonra normalleşme yaşanacağını tahmin etti.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan 8 Mart tarihli notta TCMB’nin rezervlerinde düşüş eğiliminin sürdüğü ve bu durumun geniş olasılıkla sermaye çıkışlarını yansıttığı belirtildi.

Raporda ekonomistler TCMB’nin döviz pozisyonundaki bozulmanın mart ayındaki yerel seçimler nedeniyle yaşanan sermaye çıkışları, mevsimsel olarak zayıf seyreden cari işlemler dengesi ve vadesi gelen döviz korumalı hesapların yurt dışında dövize dönmesi gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle oluştuğu görüşünü paylaştı. Ekonomistler bu çıkışların boyutunu şaşırtıcı bulduklarını ve bunların geçici olduğunu ve seçimlerden sonra normalleşeceğini düşündüklerini belirtti.

Fitch'in etkisi kısa sürdü, borsa günü düşüşle tamamladıFitch’in etkisi kısa sürdü, borsa günü düşüşle tamamladı

Erdoğan döviz rezervlerinin 10 haftada 19,6 milyar dolar düşmesini önemsemedi: Sorun yokErdoğan döviz rezervlerinin 10 haftada 19,6 milyar dolar düşmesini önemsemedi: Sorun yok

Döviz rezervi 20 günde 7,5 milyar dolar eridiDöviz rezervi 20 günde 7,5 milyar dolar eridi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.