‘Merkez Bankası ve kurumlar güven vermeli’

İyi Parti'nin ekonomi kurmaylarından Prof. Dr. Bilge Yılmaz kurumlara ve özellikle de bankaların dolar taleplerine konulan günlük sınırlamaların ikili kur sisteminin oluşmasına yol açtığını belirterek "Merkez Bankası'nın kuruyla Kapalıçarşı’da oluşan fiyat arasındaki makas açılıyor" dedi.

Ekonomi 17 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Pro. Dr. Bilge Yılmaz'a göre Türkiye kritik bir döneme giriyor.

İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Twitter’dan yaptığı açıklamayla iktidarı kurduğu ekonomik düzeni sürdürebilmek için her gün yeni bir uygulama icat etmekle eleştirdi. Bilge Yılmaz, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Kritik bir döneme giriyoruz. Kurdukları ekonomik düzeni seçime kadar sürdürebilmek, kötü sonuçları gizlemek adına her gün yeni bir uygulama icat ediyorlar. Ancak artık kısa vadede bile çok ciddi zararlar ve riskler ortaya çıkıyor.

Kurumlara ve özellikle de bankaların dolar taleplerine konulan günlük sınırlamalar hem iş yapmayı zorlaştırıyor hem de ikili kur sisteminin oluşmasına yol açıyor. Merkez Bankası’nın açıkladığı kurla Kapalıçarşı’da oluşan fiyat arasındaki makas büyüyor.

Ekonomi kurmayları kullandıkları araçların piyasaya ne tür bir sinyal verdiğini düşünmeden hareket etmemeliler. Azalan döviz rezervleri yüzünden endişelerin arttığı bir dönemde Merkez Bankası ve diğer kurumların güven vermesi çok önemli.

Merkez Bankası döviz talebinin önüne geçmek için doları aradan çıkartan, TL üzerinden anlaşılan ve belli bir faiz ödemesi yapılan bir uygulamaya (TL uzlaşmalı vadeli döviz satımı) gitti. KKM benzeri bir icat diyebiliriz. Bu ve benzeri enstrümanları kullanmak piyasada tam tersi etki yaratabilir.”

Seçim öncesi piyasalarda gerginlik artıyor: Dolar 20, euro 22 TL’yi geçtiSeçim öncesi piyasalarda gerginlik artıyor: Dolar 20, euro 22 TL’yi geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.