Merkez Bankası, piyasadan TL’yi çekmeye çalışıyor

Merkez Bankası seçimden sonra yaptığı yüksek miktarı döviz alımlarının yarattığı likiditeyi çekmek için 2,5 ay aradan sonra ilk kez depo alım ihalesi açtı. 200 milyar TL'lik ihalede teklif tutarı 102,2 milyar TL, kazanan tutar 89,6 milyar TL oldu.

Ekonomi 8 Mayıs 2024
TCMB depo ihaleleri sterilizasyon aracı olarak 2006'da yoğun olarak kullanılmış, ardından da geçen yıl tekrar devreye alınmıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son bir ayda yoğunlaşan döviz alımlarının yarattığı TL likiditesini çekmek için kullandığı yöntemlere depo ihalelerini de ekledi. Banka 21 Şubat 2024’ten bu yana ilk kez depo alım ihalesi açtı. Tutarın 200 milyar TL olarak belirlendiği ihalede teklif tutarı 102,2 milyar TL, kazanan tutar 89,6 milyar TL oldu. Ortalama faiz yüzde 49,98 olarak gerçekleşti. Geleneksel yöntemli ihale 15.05.2024 vadeli.

Geçen haftalarda hafta yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin döviz satışları rekor düzeye çıkınca Merkez Bankası seçimden önce kuru bastırmak için sattığı 25 milyar doların neredeyse tamamını dört haftada geri toplamış ve piyasadaki likidite de önemli oranda artmıştı.

2006’da yoğun olarak kullanılmıştı

TCMB depo ihaleleri sterilizasyon aracı olarak 2006’da yoğun olarak kullanılmış, ardından da geçen yıl tekrar devreye alınmıştı. İhaleler bu yıl da geçici sterilizasyon amacıyla kullanılmıştı.

Öncü veriler Merkez Bankası’nın geçen hafta tarihi bir döviz alımı yaptığını gösterirken banka bu dönemde TL likidite koşullarındaki sıkılığı bozmadan döviz birikimi yapmak için Türk bankalarıyla swap işlemlerini azaltmak başta olmak üzere birçok yöntem kullandı.

Bankacılar Merkez Bankası’nın haftanın ilk gününde de döviz birikimine belirgin şekilde devam ettiğini ve sürecin TL likiditeyi etkilemeye başladığını söylemişti.

Merkez Bankası aralık ayında duyurmuştu

TCMB aralık ayında “parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla” TL depo ihaleleri açabileceğini duyurmuştu. TCMB 25 Nisan tarihli Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin karar metninde likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılmasının sürdürüleceğini belirtmişti.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.