Merkez’den 250 baz puan faiz artışı bekleniyor

Merkez Bankası'nın gelecek hafta gerçekleşecek toplantıda politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 42.5 seviyesine çıkararak, sıkılaştırma sürecinin son adımlarını atması bekleniyor.

Ekonomi 14 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Reuters anketine katılan 12 ekonomistin tamamı, politika faizinin yüzde 42,5'e çıkacağını tahmin etti.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) aralık ayı toplantısının ardından faiz kararını önümüzdeki hafta perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak. TCMB’nin bu ay da faiz artışlarına devam etmesi ancak artış hızını son üç toplantıdaki 500 baz puandan bu ay 250 baz puana düşürmesi bekleniyor. TCMB bir önceki metinde mesajını verdiği üzere, kısa sürede sıkılaştırmayı tamamlayacak.

Reuters anketine katılan 12 ekonomistin tamamı yüzde 40 seviyesindeki politika faizinin 250 baz puan artışla yüzde 42,5 seviyesine çıkmasını bekliyor. Ankette Haziran 2024’te politika faizinin seviyesine ilişkin soruya cevap veren 11 ekonomistin tahminlerinin medyanı ise yüzde 45 seviyesinde oluştu.

Ankette 2024 sonu gelmeden faiz indirimlerinin başlayabileceği de öngörülüyor. Ekonomistlerin 2024 sonu için politika faizi tahminlerinin medyanı yüzde 37.5 seviyesinde. Tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 bandında yer alıyor.

Merkez faizi yüzde 40'a çıkardı, kararlılık mesajı verdiMerkez faizi yüzde 40’a çıkardı, kararlılık mesajı verdi

Altı toplantıda 3,150 baz puan artış yaptı

Kasım ayında 500 baz puanla beklentilerin üzerinde artış yaparak politika faizini yüzde 40’a çıkaran TCMB dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtmişti. TCMB, haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500’er baz puan olmak üzere altı toplantıda toplam 3,150 baz puan faiz artırmıştı.

Parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağına ve kısa zamanda sıkılaştırma adımlarının tamamlanacağına yönelik mesaj veren TCMB, sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceğini açıklamıştı.

Haziran ayında başlayan Cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırma süreci, “seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma” kararları ile de destekleniyor.

Tüketici fiyatları kasım ayında konut, alkollü içecekler ve tütün ana harcama gruplarında yaşanan artışların öncülüğünde aylık yüzde 3.28 yükselirken, yıllık yüzde 61.98 oldu.

TCMB tahminlerine göre, yıllık enflasyon mayıs ayında yüzde 70’in biraz üzerinde zirve yaptıktan sonra 2024 sonunda yüzde 36’da gerileyecek. Piyasa tahminleri ise enflasyonun tepe noktası için benzer ancak 2024 sonu için hâlâ yüzde 40’ın üzerinde.

Merkez Bankası bu yıl için gerçekçi, gelecek yıl için iyimser, enflasyon tahminleri arttıMerkez Bankası bu yıl için gerçekçi, gelecek yıl için iyimser, enflasyon tahminleri arttı

Fitch'ten Merkez'le uyumlu enflasyon tahminiFitch’ten Merkez’le uyumlu enflasyon tahmini

Erdoğan, Şimşek'i teyit etti: Enflasyon hazirana kadar yüksek kalacakErdoğan, Şimşek’i teyit etti: Enflasyon hazirana kadar yüksek kalacak

Mahfi Eğilmez: 2021'de faizi düşüreceğimize 2 puan artırsaydık bu sorunların çoğu olmayacaktıMahfi Eğilmez: 2021’de faizi düşüreceğimize 2 puan artırsaydık bu sorunların çoğu olmayacaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.