Merkez’in rezervlerinde yeni rekor

Yüksek faiz ve yabancı girişiyle Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 7 Haziran haftasında 2 milyar 504 milyon dolar artışla 146,2 milyar dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. KKM hacmi ise 2 trilyon liranın altına geriledi.

Ekonomi 13 Haziran 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Merkez Bankası, 5 Temmuz haftasında TCMB’nin net uluslararası rezervlerinin 3,9 milyar dolar artarak 47,5 milyar dolara yükseldiği hesaplandı.

Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde yüksek faiz etkisi ve yabancı girişleriyle seçim sonrası başlayan yükseliş devam ediyor. TCMB’nin brüt rezervleri geçen hafta 2,6 milyar dolarlık artışla 146,2 milyar dolara yükseldi. Net rezervler de geçen hafta 2 milyar dolarlık artışla 47,5 milyar dolara ulaştı. Bankanın swap hariç net rezervleri de geçen hafta 4,4 milyar dolarlık artışla 5,9 milyar dolara yükseldi.

Öte yandan geçen hafta yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduat hacmi parite etkisinden arındırılmış veride 1,7 milyar dolar azaldı. Bu azalışın 843 milyon doları gerçek kişilerden, 806 milyon doları şirketlerden kaynaklandı.

Borsa İstanbul’da hisse senedi piyasasında bir önceki hafta 529 milyon dolarlık net çıkışa imza atan yabancılar geçen hafta da 543 milyon dolarlık satış yaptı. Böylece iki haftada yabancının hisse satışı 1,1 milyar dolara ulaştı. Tahvilde ise geçen hafta 540,8 milyon dolarlık yabancı girişi oldu.

KKM’nin haftalık düşüş hızı yavaşladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre geçen hafta kur korumalı mevduatlar (KKM) 7 Haziran haftasında 26,5 milyar TL gerileyerek 2 trilyon 98 milyar 146 milyon lira oldu. Böylelikle bir önceki haftaya göre düşüş hızında yavaşlama dikkat çekti. KKM düşüş hızında yavaşlama hızlanırken ekonomi yönetimi karşı önlemler planlamaya devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek temmuz ayında KKM için şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceklerini açıklamıştı.

Şimşek: Ters dolarizasyon katkı verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek rezerv verilerinin açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından değerlendirmede bulundu. Brüt rezervlerin tarihi yüksek seviyede olduğunu belirten Şimşek “Rezervlerdeki artışa dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon da katkı verdi” dedi. Şimşek şöyle dedi:

“Brüt rezervlerde tarihi yüksek seviye. 7 Haziran itibarıyla brüt rezervler 146,2 milyar dolara, swap hariç net rezervler 6 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde nisan başından bu yana artış 71,5 milyar dolara ulaştı. KKM stoku 2023 Ağustos’a göre yüzde 38,4 azaldı, 1,3 trilyon TL düşüş gerçekleşti. TL mevduatların toplam içindeki payı 16,8 puan artarken, KKM’nin payı 12,9 puan ve yabancı para mevduatların payı 3,8 puan azaldı. Rezervlerdeki artışa dış kaynak girişinin yanı sıra ters dolarizasyon da katkı verdi. Kırılganlıkları azaltarak güçlendirdiğimiz makro finansal istikrar, kalıcı fiyat istikrarı hedefimize ulaşmamıza önemli destek sağlayacak.”

Net rezervler arttı, Şimşek 'Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz' dediNet rezervler arttı, Şimşek ‘Rezerv biriktirmeye devam edeceğiz’ dedi

4,5 yıl sonra bir ilk: Merkez'in net rezervleri artıya geçti4,5 yıl sonra bir ilk: Merkez’in net rezervleri artıya geçti

KKM'den dört ayın en hızlı çıkışıKKM’den dört ayın en hızlı çıkışı

Kur korumalı mevduat hacmi nisanda 1,5 milyar dolar azaldıKur korumalı mevduat hacmi nisanda 1,5 milyar dolar azaldı

Şimşek: Kur korumalı mevduat 2024'te sonlanacakŞimşek: Kur korumalı mevduat 2024’te sonlanacak

Merkez Bankası zararını izah etti: Bizi KKM ve artan faiz yaktıMerkez Bankası zararını izah etti: Bizi KKM ve artan faiz yaktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.