Az maaş aldığınız sürece yapay zekadan korkmanıza gerek yokmuş!

Ünlü üniversite MIT'nin araştırmasına göre pek çok meslek aslında yapay zeka tarafından yapılabilir. İnsanlar henüz bu mesleklerini kaybetmedi, çünkü insan emeği hâlâ yapay zekaya ödenecek paradan daha ucuza geliyor!

Bilim Teknoloji 24 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
MIT çalışmasında yapay zekanın çalışanların işlerini elinden almasının ciddi düzeyde olacağı ancak bunun kademeli olarak gerçekleşeceği belirtildi.

Yapay zekanın pek çok sektörde insanların işlerini elinden alacağına dair endişelerin arttığı bir dönemde yapılan çalışma insan emeğinin yapay zekadan ekonomik olarak hâlâ daha cazip olduğu gösterdi. Yani insan emeği kullanmak, bazı konularda yapay zeka kullanmaktan hala daha ucuz.

ABD’deki Massachussetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacıların çalışması insan görsel sisteminin yapabileceği görevler için ödenen işçi ücretleri dikkate alındığında görevlerin yalnızca yüzde 23’ünün yapay zeka otomasyonu için ekonomik olarak uygun olduğunu ortaya koydu.

MIT bünyesindeki Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı, Verimlilik Enstitüsü ve IBM’in İş Değeri Enstitüsü’nden araştırmacılar, hangi işlerin otomatikleştirilmesinin ekonomik açıdan cazip olacağına ilişkin yaptıkları çalışmanın bulgularını paylaştı.

“Yapay Zekaya Maruz Kalmanın Ötesinde: Bilgisayarlı Görüyle Hangi Görevlerin Otomatikleştirilmesi Uygun Maliyetlidir?” başlıklı çalışma kapsamında insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri otomatikleştirmenin maliyet açısından uygunluğu modellendi.

Yapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyorYapay zeka insanların işini elinden alacak mı? Patronlar pek öyle düşünmüyor

‘Çalışanların işini elinden alması kademeli olacak’

Yapay zekanın pek çok sektörde insanların işlerini elinden alacağına dair endişelerin arttığı bir dönemde yapılan çalışmanın bulguları, söz konusu görevler için ödenen işçi ücretleri dikkate alındığında yalnızca yüzde 23’ünün yapay zeka otomasyonu için ekonomik olarak uygun olduğunu gösterdi.

Çalışmada yapay zekanın çalışanların işlerini elinden almasının ciddi düzeyde olacağı ancak bunun kademeli olarak gerçekleşeceği ve bu nedenle işsizliğin etkilerini hafifletmeye yönelik politika ve eğitimler için alan olduğu kaydedildi.

Bu da IMF analizi: Yapay zeka yoksullara ‘şefkatli’ davranıp zenginlerin 'canını yakacak'mışBu da IMF analizi: Yapay zeka yoksullara ‘şefkatli’ davranıp zenginlerin ‘canını yakacak’mış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.