Mevduat faizine hücum ikinci el otomobili de vurdu

arabam.com'un ikinci el ilan araç verileriyle ilgili hazırladığı analize göre otomobil fiyatları neredeyse sabit kalırken ilan sayısı artıyor. Artış yüksek mevduat faizi fırsatından faydalanmak isteyenlerin aracını satmak istemesinden kaynaklanıyor.

Ekonomi 13 Mayıs 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İlan fiyatları bazında yapılan analizlere göre ikinci el araçların ortalama fiyatı 682 bin 576 TL oldu.

Online ilan platformu arabam.com’un nisan ayının ikinci el ilan araç verilerine dayanarak hazırladığı analize göre nisanda ikinci otomobil ilan sayıları artarken ikinci el araç fiyatlarında yüzde 0,50 puanlık sınırlı bir  yükseliş gözlemlendi. Fiyatlardaki değişim daha çok 1 milyon TL’nin üzerindeki araçlarda yaşanırken ilan sayılarındaki artışın ise yüksek mevduat faizi fırsatından faydalanmak isteyen kişilerin aracını satmasından kaynaklandığı belirtiliyor. İlan fiyatları bazında yapılan analizlere göre ikinci el araçların ortalama fiyatı 682 bin 576 TL oldu.

5 yaş altı araçlarda fiyat artışı yüzde 1 oldu

Analize göre 5 yaşa kadar olan araçların ilan oranı yüzde 1 puanlık artış gösterdi. Nisan ayında ilanı en çok görülen markalar Fiat, Renault, Volkswagen; en çok görülen modeller ise Clio, Megane ve Astra oldu. arabam.com’un nisan ayı ilanlarında gözlemlenen diğer trendler şöyle gerçekleşti: arabam.com’da en çok ilan verilen markalarda sıralama ilk beş yılbaşından bu yana değişmedi. Nisan ayında da ilanlarda en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında bakıldığında ise nisan ayında en çok ilan verilen otomobil modelleri sırasıyla Clio, Megane, Astra, Egea, Corolla, Focus, Polo ve Civic oldu. Bu modelleri ise Passat ve Corsa takip etti. 50 bin km’ye kadar olan araçların ilan oranı ise artış gösterdi.

Qashqai nisan ayında da listenin başında

arabam.com’da yayınlanan 2. el arazi/SUV/pick-up ilanlarının oransal olarak değerlendirmesine bakıldığında, nisan ayında Nissan Qashqai liderliğini korudu. Qashqai modelini sırasıyla Dacia Duster, Volkswagen Tiguan, Fiat Egea Cross, Kia Sportage, Peugeot 3008, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Honda CR-V ve Chevrolet Captiva izledi.

Otomatik vitesli araçların ilanı artıyor

arabam.com’da nisan ayında 5 yaşına kadar olan araçların ilan oranı artmaya devam etti. Bu araçların oranı yüzde 1 puanlık artışla, ilanlarda yüzde 19 oranı ile yer aldı. 6-9 yaş ve 10-15 yaş arası araçlarda ise yüzde 1 puanlık azalma görüldü. Ayrıca otomatik vitesli araçların da ilanlardaki oranı yüzde 1 puan arttı.

İkinci el otomobilde fiyatlar düşüyorİkinci el otomobilde fiyatlar düşüyor

İkinci elde de piyasa durdu: Satış bekleyen otomobil sayısı 1 milyona yaklaşıyorİkinci elde de piyasa durdu: Satış bekleyen otomobil sayısı 1 milyona yaklaşıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.