Mobilyacılar ‘diriliş’ umudunu Türk dizilerine bağladı

Bu yıl ihracat pazarlarında istediği hızı yakalayamayan mobilyacılar, Türk dizi sektörüyle dünyadaki paylarını artırmayı hedefliyor. Özellikle dizilere ürün yerleştirme ile girmek isteyen sektör bu şekilde 700 milyon nüfuslu coğrafyalara erişmeyi amaçlıyor.

Ekonomi 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Uzun süre ekranlarda kalan Yasak Elma dizisi senaryosuyla olduğu gösterişi mobilyaları ile dikkat çekiyordu.

Türk dizileri son yıllarda yurtdışı pazarlarda hızlı büyüme yakalarken, mobilya sektörü de 700 milyonluk bir kitleye ulaşan dizilerle dünya pazarlarından daha fazla pay almaya çalışıyor. Özellikle Çin’in pandemi sonrası dünya pazarlarına geri dönmesi sektörü zorlarken, Türk dizileriyle birlikte bu sıkıntıların aşılması hedefleniyor. İlk yarıda 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren mobilyacıların yılın tamamında 5 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunuyor. Türk sineması son dönemde de Diriliş Ertuğrul gibi dizilerle yabancı pazarlarda adından çokça söz ettirirken, mobilyacılar sinema sektörünü de devreye alarak  ihracat rakamının en az yüzde 5 oranında artırmak istiyor.

Ürün yerleştirme olabilir

Türk dizilerinin bugün yurtdışında 700 milyondan fazla nüfusa ulaştığını belirten MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Türk dizileri son dönemde en büyük ihracat kalemi haline dönüştü. Mobilya sektörü de yıllardır ihracatını her yıl artırarak sürdürüyor. Sadece bu yıl geçen yılın gerisinde kaldı. Özellikle dizilere yapılacak ürün yerleştirme Türk mobilyasının geldiği düzeyi yabancılara gösterme açışından son derece yararlı olacak. Bu sadece mobilya değil, ayakkabı, tekstil gibi diğer ürünlerimiz için de yapılabilir” dedi.
Tüm MODOKO olarak bir araya gelip bütçe koysalar dahi mobilyanın m’sini bile zor tanıtacaklarını belirten Çalışkan, “Ancak oluşturulacak bir strateji ile ürün yerleştirme ile tüm dünyaya mobilyada geldiğimiz noktayı anlatabiliriz” diye konuştu.

İhracat iklimindeki iyileşme yavaşladıİhracat iklimindeki iyileşme yavaşladı

Turizm Bakanlığı da takip ediyor

Konuyu Turizm Bakanlığı’na ilettiklerini de ifade eden Çalışkan, “Bakanlık konuyla ilgili bir çalışma yaptı. Ancak sonra durdu. Halbuki bakanlık destekli yapılacak bir ürün yerleştirme çalışmasıyla dizilerin maliyetleri düşürüleceği gibi, bu tanıtımlar da daha uyguna yapılabilir ya da bazen senaryolara bir mobilya mağazasından alışveriş sahnesi konulabilir. Sonuçta Türk dizilerinden gösterilen bir bölge turist akınına uğrayabiliyor. Bir dönem Kurtlar Vadisi’nde gösterilen bir mobilya mağazası dizi sonrası dolup taşıyordu. Bu açıdan çok faydalı. Dolayısıyla Çin’in de yeniden piyasalara döndüğü bir zamanda dizilerle yapılacak bir tanıtım sektöre önemli bir katkı sağlar” yorumunda bulundu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.