Mobilyada çeyiz paketi 200 bin TL’yi aştı

Mobilyada çeyiz paketlerinin fiyatları yükseliyor. Doğanlar Mobilya Grubu CEO'su Mustafa Karamemiş, '2 yıl önce içinde salon koltuk takımı, yemek odası, yatak odası ve yatağın olduğu düğün paketlerimiz 69- 79 bin TL iken, şimdi 200 bini aştı' dedi.

Ekonomi 10 Ocak 2024
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
(Soldan sağa)Doğanlar Mobilya Grubu CEO'su Mustafa Karamemiş ve Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, Doğanlar Mobilya Grubu’nun hedeflerini anlattı.

Yükselen maliyetler  mobilyada çeyiz paketlerini de etkiledi. Dün yapılan toplantıyla grubun 2023 yılı verileri ve 2024 hedeflerini paylaşan Doğanlar Mobilya Grubu CEO’su Mustafa Karamemiş, 2023 yılında taksit sayısına getirilen sınırlama, kredi kartlarında limit düşürme ve faiz artışlarının sektörde maliyetleri daha da artırdığını belirterek, “2 yıl önce içinde salon koltuk takımı, yemek odası, yatak odası ve yatağın olduğu düğün paketlerimiz 69- 79 bin TL iken, şimdi 200 bini TL’yi aştı” dedi.

Mobilyacılardan 30 milyar dolarlık hedef için 3 şartMobilyacılardan 30 milyar dolarlık hedef için 3 şart

3 kredi kartı kullanılarak alınıyor

Taksit sayısının azalması ve kredi limitinin az olmasından dolayı mobilyanın 2 ila 3 kredi kartı kullanılarak alındığını söyleyen Karamemiş, bunun da perakendeyi olumsuz etkilediğini söyledi. Faizlerin 2024 Haziran’dan itibaren geriye gideceğini düşündüklerini anlatan Karamemiş, “Bunun da Türkiye’deki tüketimin artması anlamında etkisi olacak” dedi. Halihazırda kendilerinin bankalarla anlaşarak ilave taksit sağladıklarını da anlatan Karamemiş, “Senetle satış yapma imkanımız yok. Bizim sisteminiz buna uygun değil. Ancak küçük yerleşim yerlerinde senetle taksit imkanı olabilir” diye konuştu.

İhracata odaklanma yılı ilan etti

Bünyesinde Doğtaş, Kelebek, Kelebek Mutfak Banyo, Lova Yatak, Ruum Store, Biga Home gibi markaları barındıran Doğanlar Grubu, 2024 yılını ihracat yılı ilan etti. 2024 yılının kendileri için ihracat yılı olacağını belirten Karamemiş, “Hedef pazarlarımız ABD, Afrika ve Ortadoğu” dedi.

Yurtdışında bu yıl 25 yeni mağaza açacak

Deprem, ekonomik zorluklar ve pandemi gibi zorluklara rağmen 2023’ü başarılı bir şekilde kapatmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Mustafa Karamemiş, “2023 yılında, 2022 yılına kıyasla yüzde 80 oranında büyüme elde ettik. 2024 yılında ise 2023’e göre yaklaşık yüzde 70 büyüme öngörüyoruz” dedi. Karamemiş, 2023 yılında yurtiçinde 623 ve yurt dışında 107 olmak üzere toplam 730 satış noktasına ulaştıklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu büyümeyi destekleyecek satış noktaları ile henüz bulunmadığımız lokasyonlarda mevcut satış noktalarımıza ek olarak yaklaşık 80 yurtiçi, 25 yurtdışı satış noktasını ailemize dahil etmeyi hedefliyoruz. Doğanlar Mobilya Grubu olarak, ihracatta güçlü bir büyüme trendi yakaladık. Bu büyüme, şirketin yurt dışı pazarlarda artan rekabet gücünün de bir göstergesi. Bugün 45 ülkeye ihracat yapıyoruz. Son dönemde Doğtaş markamız; Moldova, Özbekistan, Almanya, Pakistan, Libya ve Mauritius, Kelebek markamız Moskova ve Hollanda, Lova Yatak markamız da Azerbaycan ve Irak pazarında yerini aldı. ”

İstikbal ve Bellona’yı satın almakla ilgileniyor

İhracatın payının 2023’te yüzde 9’a çıkardıklarını bu yıl ise yüzde 12’yi hedeflediklerini anlatan Karamemiş, “2027 yılına kadar hedefimiz bu oranı yüzde 25 e çıkarmak” dedi. Yeni satın almaları da takip ettiklerini belirten Karamemiş, TMSF tarafından yönetilen Erciyes Anadolu Holding’in bünyesinde bulunan İstikbal, Bellona ve Mondihome markaların bu yılın ilk çeyreğinde satışa çıkacağını, grup olarak bu markalardan birini almakla ilgilendiklerini söyledi. Ayrıca İtalya’da bir marka ile ilgilendiklerini de açıklayan Karamemiş, bu süreçte 2 markanın daha önlerine geldiğini belirtti.

600 milyon liralık yatırım

Mustafa Karamemiş, 2024 için yaklaşık 600 milyon TL yatırım planladıklarını, 5 yıllık dönemde ise sünger, çelik konstrüksiyon gibi alanlarda yaklaşık 200 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını söyledi. Karamemiş, buna satın almaların dahil olmadığını ifade etti.

Deprem bölgesinde mağazalar açılıyor

Deprem bölgesinde kayıpların telafi edilmeye çalışıldığını söyleyen Mustafa Kararmemiş, “Eylül ayı itibarıyla hareketlendi. Ancak şantiyeye dönen bölgede bir taraftan da yeniden mağaza açmanın zorlaştığı bir süreç var. Her bina altına mağaza olmuyor. Bu nedenle bayilerimiz arsalarına çelik konstrüksiyondan mağazalar açıyor” dedi.

‘İyi bir büyüme ivmesi yakaladık’

Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan’ın açtığı toplantıda yönetimsel değişikliklerin yanı sıra, geride bırakılan 2023 yılının başarılarına değinildi. “2023 yılında yönetimsel değişikliklerimizle birlikte gerek finansallarımız gerek operasyonlarımız açısından iyi bir büyüme ivmesi yakaladık ve bu başarıyı bu yıl ve önümüzdeki yıllarda daha da artırarak devam etmek arzusu içerisindeyiz. Son gücümüzle bu hedeflere varmak için çalışıyoruz. Yurtiçinde ve yurtdışında yeni satış kanalları açmaya da devam ettik. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ISO 500, Capital 500, Fortune 500 şirketleri arasında yerimizi aldık. Geçen yıl başlatmış olduğumuz sürdürülebilirlik çalışmalarına bu yıl ivme kazandırdık. Sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere üç başlıkta topladığımız çalışmalara büyük önem veriyoruz” dedi.

Hedefe üniversiteli eleman yetiştirmeyi koyan mobilyacılar, isyan bayrağı açtıHedefe üniversiteli eleman yetiştirmeyi koyan mobilyacılar, isyan bayrağı açtı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.