ABD’li bankalar Türkiye’deki faiz indiriminde ayrılığa düştü

TCMB'nin 'şahin bir sürpriz' yaptığını belirten Amerikalı yatırım bankası Morgan Stanley 2024 yılında faiz indirimi olmayacağını öngörüyor. Citi ise kasım ayına kadar faizde indirim beklemiyor.

Ekonomi 21 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Merkez Bankası raporunda, politika yapıcıların faizi değiştirmeden ve ek araçlar konusunda yeni bir sinyal verilmeden 'şahin bir sürpriz' yapmayı başardıklarını söyledi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun (PKK) açıklamaları dev yatırım bankalarını da kısa vadede faiz politikasının değişmeyeceğine inandırmış görünüyor.  Morgan Stanley ekonomisti Hande Küçük Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz kararı ile yayımladığı açıklamanın yılın kalanında politika faizinin sabit kalacağı tahminini desteklediği öngörüsünde bulundu. Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar hazırladıkları raporda Türkiye’deki enflasyonist baskıların devam ettiğine dikkat çekerek, TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararını, enflasyonla mücadelede kararlılığın bir göstergesi olarak değerlendirdi.

‘Aylık enflasyon yüzde 1,5’e düşmeden olmaz’

Salı günü yayımlanan raporda politika yapıcıların faizi değiştirmeden ve ek araçlar konusunda yeni bir sinyal verilmeden ‘şahin bir sürpriz’ yapmayı başardıklarını söyledi. Küçük TCMB’nin sözlü yönlendirmesinin, aylık enflasyon eğiliminin yüzde 1,5’e sürdürülebilir bir şekilde düşmesi ve enflasyon beklentileri ile tahmin aralığı arasındaki farkın daralması öncesinde faiz indirimi adımlarına başlanmasının pek olası olmadığını açıkça ortaya koyduğunu ve “bunun yakın vadede faiz indirimi adımlarına pek fazla alan bırakmadığını” söyledi.

Açıklamada değişikliklerin faiz oranlarını daha uzun süre sabit tutma niyetini işaret ettiği öngören Küçük, büyümedeki yavaşlamanın daha da arttığına dair işaretler gelirken verilen mesajların yakın vadede gevşeme adımlarının atılması beklentilerini erteleme amacını yansıttığını belirtti.

Citi’nin raporunda TCMB’nin sıkılaşma yönündeki kararlı duruşunun, ekonomik büyüme yavaşlasa bile enflasyonu kontrol altında tutmak için kritik olduğu ifade edildi. Ayrıca, TCMB’nin döviz piyasasındaki hareketleri izlemeye devam ettiği ve likidite yönetimi konusunda dikkatli adımlar attığı vurgulandı. Citi, TCMB’nin kasım ayına kadar faizde değişikliğe gitmeyeceğini ve seneyi yüzde 45 civarında bir faizle kapatabileceğini belirtti.

'Faiz indirimi 2025'te başlasın' diyenler, swapların açılmasını da istiyor‘Faiz indirimi 2025’te başlasın’ diyenler, swapların açılmasını da istiyor

Ankaralı sanayici de 'faiz indirimi için henüz erken' dediAnkaralı sanayici de ‘faiz indirimi için henüz erken’ dedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.