Morgan Stanley: Yeni ekip iyi ama ekonomi kötü

Morgan Stanley, raporunda yeni ekonomi ekibi ve daha geleneksel bir politika çerçevesine geçişin makroekonomik istikrar için duyarlılığı ve beklentileri iyileştirdiğini belirterek, 'Zorluklar devam ediyor' uyarısında bulundu. Bankaya göre politika faizi bu ay yüzde 35'ten 40'a çıkacak.

Ekonomi 5 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
evam ediyorlar. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Körfez ülkelerine gerçekleştirdikleri turun ardından para arayışlarına d

ABD’li dev yatırım bankalarının Türkiye’ye olan ilgileri devam ediyor. JPMorgan ve Goldman Sachs’ın “TL’ye yatırım yapılabilir” tavsiyelerinin ardından  Morgan Stanley ekonomistleri de Türkiye ekonomisiyle ilgili analizlerin yer aldığı bir rapor hazırladılar. Yeni ekonomi yönetimi ve daha geleneksel bir politika çerçevesine geçişin makroekonomik istikrar için duyarlılığı ve beklentileri iyileştirdiğini belirten yatırım bankası uyarmadan da edemedi: “Zorluklar devam ediyor.”

Morgan Stanley’nin Ankara ve İstanbul’da hükümet yetkilileri, bankacılar, yerel uzmanlar ve ekonomistlerle yaptıkları görüşmelerin ardından hazırladığı raporda öne çıkan değerlendirmeler şöyle:

-Politika normalleşmesi yolunda gidiyor ancak zaman alacak. Edindiğimiz izlenime göre, yeni ekonomi yönetiminin geleneksel politikalara yönelmesine geniş bir destek var.

-Seçim sonrası politika ayarlamalarına, ilk sonuçlar olarak dış rezervlerde kayda değer bir iyileşme, kredi makaslarında önemli bir sıkılaşma ve bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişiminde bir iyileşme eşlik etti.

-Seçim sonrası politika değişikliğinin ilk sonucu olarak resmi rezervlerde kayda değer bir toparlanma, kredi makaslarında önemli bir sıkılaşma, bankaların ve şirketlerin dış finansmana erişiminde bir iyileşme görüldü.

-TL mevduat ve kredi faizlerindeki artış ve kredi büyümesindeki keskin yavaşlama ile birlikte, yerel halkın döviz talebi azaldı ve iç talep güçlü seviyelerden yavaşlama işaretleri gösterdi.

-Kur korumalı mevduat (KKM) dahil olmak üzere karmaşık bir dizi geleneksel olmayan araçla ilgili zorluklar devam ederken yüksek ve kalıcı enflasyon sıkılaştırma adımlarının devam etmesini gerektiriyor.

Erkan: Enflasyonda düşüş Mayıs 2024'ten sonra başlayacakErkan: Enflasyonda düşüş Mayıs 2024’ten sonra başlayacak

Faiz 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 40’a çıkar

Merkez Bankası’ndan (TCMB) ekimde 500 baz puanlık bir faiz artırımı daha bekleyen Morgan Stanley, faiz artırımının kasımda 250 baz puan ile süreceğini öngördü. Yerel seçimlerin süreci yavaşlatabileceğini de belirten Morgan Stanley, mart ayından sonra sıkılaştırmanın devam edeceğini, 2024 ikinci çeyrekte faiz oranının yüzde 40 olacağını tahmin etti. Raporda şöyle denildi:

“TCMB’nin enflasyonu öngörülen patikada tutma kararlılığının sinyalini vermesi nedeniyle (şu anda 23 yılsonu için yüzde 33 seviyesinde) ekim ayında 500 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 35’e yükseltmesini bekliyoruz. Yüksek enflasyon eğilimi ve regülasyonlara olan bağımlılığı azaltmaya yönelik politika tercihi göz önüne alındığında, kasım ayında 250 baz puanlık bir artış daha yaparak yüzde 37,5’e yükseltmesini bekliyoruz. Yerel seçimler sıkılaştırma sürecini yavaşlatarak enflasyon görünümünde yukarı yönlü risklere işaret edebilir ancak mart ayından sonra daha fazla sıkılaştırma öngörüyoruz ve nihai faiz tahminimiz 2024 ikinci çeyrekte yüzde 40.”

Borsada ralli yıl sonuna kadar sürer

Raporda Borsa İstanbul’daki yükselişin süreceği öngörüsünde de bulunuldu: “BİST 100 endeksinin dolar bazında 10 yıllık düşüş trendini kırması, rallinin genişliğinin güçlü olması ve küresel gelişmekte olan ülke fonları arasında hâlâ düşük konumlandırılması nedeniyle rallinin yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.”

Goldman Sachs'tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilirGoldman Sachs’tan TL tavsiyesi: Türkiye oyuna geri döndü, carry trade yapılabilir

Faizi yüzde 30'a çıkaran Merkez'e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!Faizi yüzde 30’a çıkaran Merkez’e tebrik ve teşekkür yağdı: Yetmez ama evet!

Morgan Stanley: Politika faizi eylülde yüzde 20'ye çıkacakMorgan Stanley: Politika faizi eylülde yüzde 20’ye çıkacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.