Motorine yüzde 2.7’lik indirim geldi

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma akaryakıta dün gece indirim olarak yansıdı. Yüzde 2.7’lik indirimle motorinin litre fiyatı ortalama 43, 08 TL’ye düştü. EPDK petrol rafinerilerine bir yazı göndererek indirimin benzine de yansıtılmasını istedi.

Ekonomi 21 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerilere yazı göndererek bazı ülkelerin ham petrole yaptığı indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi.

Motorine 9 gün önce gelen 2 lira 56 kuruşluk büyük zamdan sonra dün geceden itibaren de yüzde 2.7 indirim geldi. 1.20 liralık indirimle motorinin litre fiyatı ortalama 43, 08 TL’ye düştü.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rafinerilere yazı göndererek bazı ülkelerin ham petrole yaptığı indirimlerin tüketiciye yansıtılmasını istedi. Açıklamada, son dönemde hampetrol fiyatlarında bazı ülkelerin indirim yaptığını hatırlatan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Özellikle bazı ülkelerden ithal edilen ham petrol ve işlenmiş ürünler, rafineriler için önemli bir kar avantajına sebep oldu. Bunun tüketicilere de yansıtılması gerekiyor. Rafinerilerin gerekli adımı hızla atmasını ve marj oranını gönderdiğimiz yazı doğrultusunda güncellemesini bekliyoruz. Yapılacak güncelleme neticesinde benzin ve motorinde 1 ila 1,5 TL düzeyinde bir indirim olacaktır” dedi.

Fiyatları titizlikle takip ediyoruz

Yılmaz, benzin ve motorin fiyatlarının oluşumunda serbest piyasada belirlendiğini, EPDK’nın rafineri-dağıtıcı ve bayii gibi piyasa oyuncularının uygulamalarını takip ettiğini hatırlatarak, “Akaryakıt piyasamızın serbest yapısı elbette önemli ancak tüketicilerimizi korumak, fiyat hareketlerini titizlikle takip etmek, kar oyunlarına izin vermemek de bizim görevimiz” uyarısında bulundu. Yazılı açıklamada, EPDK’nın rafineri, dağıtıcı ve bayii kar marjlarının kanunla belirlenmiş metodoloji ile oluştuğu, EPDK’nın doğrudan fiyat belirleme yetkisi olmamakla birlikte, herhangi bir sebeple piyasa yapısını bozucu kar hareketlerinin tespiti halinde EPDK’nın tavan fiyat uygulama yetkisi bulunduğu hatırlatıldı.

Motorin fiyatları ne oldu?

İstanbul Anadolu Yakası

Motorin fiyatı: 43,08 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Motorin fiyatı: 43,15 TL

Ankara

Motorin fiyatı: 43,91 TL

İzmir

Motorin fiyatı: 44,14 TL

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Cüce şubattan sürpriz: İstanbul'da motorine yüzde 6,1 zam geliyorCüce şubattan sürpriz: İstanbul’da motorine yüzde 6,1 zam geliyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.