Nebati’den muhalefete ‘Gizli kapaklı faiz artımı hesapları yapıyorsunuz’ suçlaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, muhalefetin iktidara gelmesi durumunda faizleri artırıp artırmayacağının ve IMF'ye başvurup başvurmayacağının bilinmediğini söyledi. Nebati "Biz 21 yıldır Sayın Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde ne iddia ettiysek onu yaptık” dedi.

Ekonomi 10 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kur korumalı mevduat uygulamasında bankaların “örtülü faiz artırımı”na izin veren ekonomi yönetimi, seçim öncesi muhalefeti faizleri artırmaya hazırlanmakla suçladı. Son günlerde ilginç çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, muhalefetin faizleri artırıp artırmayacağının ve IMF’ye başvurup başvurmayacağının bilinmediğini söyledi. Nebati, faiz artırımının fabrikaların kapanmasına, finansal sistemin zarar görmesine ve sonra da işsizliğe yol açacağını ileri sürdü.

Nebati, Denizli Göveçlik Kültür Merkezi’nde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Denizli Şubesi üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Konuşmasında muhalefetin faizleri artırıp artırmayacağının, IMF’ye başvurup başvurmayacağının bilinmediğini ileri süren Nebati şunları söyledi:

“Yoksa gizli kapılar ardında faiz artırma hesapları yaparak aslında faiz artırımıyla bir tarafta fabrikaların kapanmasına, öbür tarafta finansal sistemin zarar görmesine ve sonra da işsizliğe yol açacak düşüncenizi kendi aranızda paylaşıyor musunuz? Biz 21 yıldır Sayın Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde ne iddia ettiysek onu yaptık” dedi.

Konyalı çiftçiden Nebati'ye tepki: Bizim cepleri ne zaman dolduracaksın?Konyalı çiftçiden Nebati’ye tepki: Bizim cepleri ne zaman dolduracaksın?

Ne olmuştu?

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın telkinlerine rağmen faizleri indirmek yerine artırmakta ısrarcı olunca 19 Mart 2021’de görevden alındı. Aynı tarihte göreve getirilen Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu’nun başlattığı faiz indirimi furyası dövize yönelişi hızlandırırken TL’nin de hızla değer yitirmesine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Aralık’ta İlim Yayma Ödül Töreni’nde kurdaki sert dalgalanmaları ve faiz politikalarını eleştirenlere “Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa, onu yapmaya devam edeceğim” sözleriyle karşı çıkmasından iki gün sonra kur korumalı mevduat uygulaması başladı.

Ancak kur korumalı mevduat uygulamasına ve arka kapıdan yapılan döviz satışlarına rağmen döviz konusunda beklenen sonuç alınmayınca bazı ilginç uygulamalar gündeme geldi. Her fırsatta yüksek faize karşı olduğunu dillendiren hükümet “örtülü faiz artırımı”na ve vade kısaltılmasına göz yumdu.

Reel kesimde de işler hayli sıkıntılı. Sanayiciler kağıt üzerinde kredi faizlerinin düşmüş görünmesine rağmen kredi alma koşullarının ağırlaşması nedeniyle finansmana ulaşamadıklarından yakınıyorlar.

Seçimlerde oy istedi

Nebati, 14 Mayıs’ın bir tarafta ekonomik başarıların sağlandığı, öbür tarafta savunma sanayisinden her türlü dünyayla yarışacak enstrümanları, başarıları ortaya koyacak bir gün olduğunu ifade etti.

Tüm vatandaşların 14 Mayıs’ta ne yapacağını çok iyi bildiğini söyleyen Nebati, “14 Mayıs, doğrunun, başarının ve ekonomik olarak da Türkiye Ekonomi Modeli’nin derinden işlevsel hale getirildiği bir sürecin dönüm noktası olacak” dedi.

Nebati: Enflasyonda en zorlu dönemi geride bıraktıkNebati: Enflasyonda en zorlu dönemi geride bıraktık

‘En temel mesele enflasyon’

Şu anda en temel meselelerinin enflasyon olduğunu belirterek, enflasyonda da kasım 2022’den bu yana düşüş trendine girildiğini ve mart itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 50,5 seviyesine gerilediğini belirten Nebati, şunları söyledi:

“Mevcut muhalefetin bize yapamazsınız dediği hangi iş, hangi eser, hangi hizmet varsa çok şükür hepsini tek tek yapmayı başardık. Daha nicelerini de yapacağız. Şimdi enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak adımları da hızla atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın belirttiği üzere Karadeniz’de keşfettiğimiz doğal gazı inşallah 20 Nisan’da devreye alıyoruz.”

Cumhuriyetin 100’üncü yılının arifesinde Türkiye’nin yeni bir eşiğe geldiğini vurgulayan Nebati, “Bir yandan küresel sarsıntılar yaşanırken ülkemiz ya 90’lı yıllarda olduğu gibi koalisyon hükümetlerinin istikrarsız gel-gitlerine tekrar teslim olacak ya da Sayın Cumhurbaşkanı’mızın güçlü liderliğinde, Türkiye Yüzyılı’na adım atacaktır” diye konuştu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.