Nomura’dan uyarı: Türkiye’de 12 ay içinde döviz krizi riski olabilir

Nomura tarafından hazırlanan bir göstergeye göre Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya önümüzdeki 12 ay içinde döviz krizi yaşayabilir. Kuruluşun raporunda Türkiye ve Sri Lanka'nın yakın zamanda kriz yaşamış olmalarına rağmen, "henüz tehlikeyi atlatamadıkları" sinyalini verdiği belirtildi.

Ekonomi 19 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Nomura ekonomistleri, Türkiye ve Sri Lanka'nın yakın zamanda kriz yaşamış olmalarına rağmen "henüz tehlikeyi atlatamadıkları" sinyalini verdiğini savundular.

ABD’li haber ajansı Bloomberg, Türkiye’nin önümüzdeki 12 ay içinde döviz krizi riski yaşanabilecek 4 ülke arasında yer aldığını yazdı. Japonya merkezli finansal şirket Nomura Holdings tarafından hazırlanan bir göstergeye göre Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Sri Lanka ve Romanya önümüzdeki 12 ay içinde döviz krizi riski altında.

Şimşek'e bankalara 'kredi' çağrısı yaptıran acil sebep: Ödemeler dengesi yoldan çıkıyorŞimşek’e bankalara ‘kredi’ çağrısı yaptıran acil sebep: Ödemeler dengesi yoldan çıkıyor

Nomura’nın “Damocles” adını verdiği gösterge ile yapılan hesaplamalara göre bu 4 ülke 100’ün üzerinde puan aldı ve bu da bir para birimi erimesine karşı savunmasız olduklarının işaret ediyor. Nomura, “Domacles” modelinin 1996’dan bu yana 61 gelişmekte olan piyasa para birimi krizinin yüzde 64’ünün tahmin edilmesine yardımcı olan sekiz göstergeyi bir araya getirdiğini açıkladı. Buna göre, Şili, Macaristan ve Brezilya kriz eşiğine yakın puanlara sahip.

Nomura ekonomistleri Robert Subbaraman ve Si Ying Toh yayınladıkları raporda, Türkiye ve Sri Lanka’nın yakın zamanda kriz yaşamış olmalarına rağmen, Damocles modellerinin “henüz tehlikeyi atlatamadıkları” sinyalini verdiğini savundular.

Net hata ve noksan 'fena noksan': Seçimden önce 14 milyar dolar yastık altına mı gitti?Net hata ve noksan ‘fena noksan’: Seçimden önce 14 milyar dolar yastık altına mı gitti?

'Ödemeler dengesi krizi olabilir' uyarısı‘Ödemeler dengesi krizi olabilir’ uyarısı

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.