Nvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlar

Çalışanlarına maaşlarının yüzde 10-15'iyle şirket hisselerini yüzde 15 iskontoyla alma hakkı tanıyan Nvidia'da birçok orta düzey mühendis hisselerinin değeri en az 10-20 milyon dolara çıkınca ya emekli olmaya ya da işten ayrılmaya başladı.

Ekonomi 30 Haziran 2024
Nvidia'nın Kaliforniya Santa Clara'daki üssünde çalışan 30 bin çalışan kendilerini 'Nvidialı' diye tanımlıyor.

Başarısızlığından muzdarip olan çok şirket var da başarısından muzdarip olanını hiç duymuş muydunuz? Evet, varmış. Geçen yıl hisselerindeki yüzde 200’ün üzerindeki artışla bir ara Microsoft’un tahtına kurularak 3,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi bile olan ABD’li çip şirketi Nvidia…

Çalışanlarına maaşlarının yüzde 10-15’iyle şirket hisselerini piyasaya göre yüzde 15 iskontoyla alma hakkı tanıyan Nvidia’da birçok orta düzey mühendisin, ellerindeki hisse senetlerinin değerleri birden en az 10-20 milyon dolara çıkınca ya emekli oldukları ya da istifa ettikleri konuşuluyor.

Hatta bir mühendisin Nvidia’dan 62 milyon dolar değerinde hisseyle ayrıldığı söylentiler arasında. Bu ayrılıkların şirketin yetişmiş personel konusunda sıkıntı yaşamasına neden olduğuna şüphe yok.

En çok çalışılmak istenen şirket oldu

Nvidia’nın istikrarı ve devasa yapay zeka sistemlerine güç sağlamak için gereken çipleri tedarik etmedeki hakim konumu, teknoloji yetenekleri için bir cazibe oluşturuyor ve eski çalışanlar, yeni işe alınanların bile hızla önemli projelerde görevlendirildiğini belirtiyor.

Çalışanların yarısının 2023’te yılda 228 bin dolardan (7 milyon 150 bin TL) fazla kazandığı yüksek maaş paketleri bile bu eğilimi etkilemiyor.

Yarı iletken sektöründeki işe alım uzmanları Nvidia’nın uzun zamandır çalışmak için cazip bir yer olduğunu ancak hisselerindeki hızlı yükselişin ardından rakiplerinin maaş konusunda geride kaldığını söylüyor.

Nvidia’nın birçok rakibine personel sağlayan bir işe alım firması olan Atticus Growth Partners’ı yöneten Tom Case “2014’teki Facebook gibiler” diyor.

30 bin çalışanı kendisini ‘Nvidialı’ diye tanımlıyor

Ürünleri her gün milyonlarca kişi tarafından kullanılan teknoloji şirketlerinin (Apple, Tesla, Meta Platforms ve Google) aksine Nvidia tanınmış bir isim değil. Şirketin kendilerini “Nvidialı” diye tanımlayan 30 bin çalışanı, bulunması zor mühendislik becerilerinin ve eski bir çalışanın labirentte peynir kovalayan farelere benzettiği bir güdünün karışımına sahip olma eğiliminde.

Kendi şirketlerini kurmaya devam eden eski Nvidia çalışanları, şirketin yıllar süren büyümesi boyunca startup kültürünü koruduğunu söylüyor. İşe alınan gençlerin büyük projelere atıldığını ve önde gelen bir yapay zeka şirketi olma statüsünü kaybetme paranoyasının sürekli yenilik arayışını körüklediğini söylüyorlar.

Birçok teknoloji çalışanı arasında popüler bir sohbet forumu olan Blind’ın kullanıcıları, Nvidia’nın kurucusu Jensen Huang’ı yüzde 96’lık bir onay oranıyla üst düzey yöneticiler arasında ilk sıraya yerleştirdi.

Şirketteki pozisyonlar için yapılan aramalar iş arama platformu Indeed’de hızla artarken, diğer büyük teknoloji şirketleri yatay seyir izlemeye veya düşmeye devam ediyor. Üniversite öğrencileri Nvidia’yı hayallerindeki iş olarak gördüklerini söylüyor.

Kariyerinin başındaki gençlere yönelik bir iş platformu olan Handshake’e göre şirket Ocak 2024’te Ocak 2023’e kıyasla yedi kat daha fazla staj başvurusu aldı.

Yıllık taban ücret 144-414 bin dolardan başlıyor

İşe alınmak teknik zeka gerektiriyor. Şirket tarafından listelenen yaklaşık 1.800 iş ilanı arasında yapay zeka depolama, derin öğrenme ve otonom araçlar için davranış planlama gibi alanlarda mühendislik pozisyonları yer alıyor ve yıllık taban ücretleri 144.000 dolar (4 milyon 515 bin TL) ila 414.000 dolar (yaklaşık 13 milyon TL) arasında değişiyor.

Birçok iş için doktora derecesi aranıyor ve şirket bazı adayların birden fazla programlama dili bilmesini şart koşuyor.

23 yaşındaki Himanshu Agrawal, 2022 yaptığı dört tur görüşmeden sonra Nvidia’nın hisse başına ortalama 150 dolar fiyattan hisse senedi opsiyonu da içeren teklifini geri çevirdiğini söylüyor.

Rakip bir şirkette yazılım geliştirme mühendisi olarak mutlu olsa da neleri kaçırdığını düşünmeden edemediğini belirten Agrawal şöyle diyor: ‘Şu anda portföyümde hisse senedi olmadığı için kendimi biraz kötü hissediyorum.’

Nvidia hisseleri 300 dolara kadar tırmandı çünkü.

İşe alma çıtası yüksek

Nvidia CEO’su Jensen Huang her ne kadar son zamanlarda gençlerin bilgisayar bilimleri öğrenmesine ihtiyaç olmadığını savunsa da Nvidia’nın işe alma kriterleri oldukça yüksek.

Son 6 aydır Nvidia için işe alım yapan MRL Consulting Group’un yöneticisi David Stone “Tercih edilen bazı yetenekler o kadar niş ki, diğer yarı iletken şirketlerinde çalışan mühendisler bu alana geçiş yapamıyor” diyor.

Genç profesyonellerin bu özel becerileri öğrenmeye odaklanacaklarını ve kapıdan içeri girmek için “yaygara koparacaklarını” söyleyen Stone, gelecekte Nvidia’nın en iyi mühendislik yetenekleri için para babası rakipleriyle rekabet etmek zorunda kalacağını da sözlerine ekliyor.

2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu

Bugün 2,6 trilyon dolarlık olan Nvidia'yı 5 milyon dolar verip batmaktan kurtaran adamBugün 2,6 trilyon dolarlık olan Nvidia’yı 5 milyon dolar verip batmaktan kurtaran adam

Piyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple'ın tahtına kurulduPiyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple’ın tahtına kuruldu

Tayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia'nın CEO'su HuangTayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia’nın CEO’su Huang

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.