Nvidia’nın değeri üç günde Türkiye’nin yarısı kadar eridi

Geçen hafta 3,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle en değerli şirket ünvanını Microsoft'tan alan Nvidia'nın hisseleri dün satış dalgasıyla yüzde 6,7 düştü. Şirketin 3 günlük değer kaybı 500 milyar dolarla Türkiye'nin milli gelirinin yarısına yaklaştı.

Ekonomi 25 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Geçen hafta 3,3 trilyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi olan Nvidia, 3 günde kazancını geri vererek yeniden üçüncülüğe indi.

ABD’li çip şirketi Nvidia hisseleri üç gündür devam eden satış dalgasıyla yüzde 13 değer kaybetti. Hisse senetleri sadece dün yüzde 6,7 değer kaybetti. Böylece Nvidia geçen hafta elde ettiği “dünyanın en değerli şirketi” ünvanını geri verdi. Son üç günde Nvidia’nın piyasa değeri, yaklaşık 500 milyar dolar eriyerek 3,3 trilyon dolardan 2,9 trilyon dolara geriledi. Yaklaşık 1 trilyon dolar olan Türkiye’nin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yarısına yaklaşan bu değer kaybı tarihe bir ilk olarak da adını yazdırdı.

Nvidia Corp. hisselerinde pazartesi gününden beri ciddi bir satış dalgası var. Şirketin defter değerinde 3 günde yaşanan 500 milyar dolarlık eksilme, Bloomberg verilerine göre tarihte herhangi bir şirket için en büyük üç günlük değer kaybı oldu.

Yarı iletken sektörü de geriledi

Bu düşüşten çip üretimi sektörü de etkilendi ve Philadelphia Borsası Yarı İletken Endeksi pazartesi günü yüzde 3 düştü. Broadcom Inc. yüzde 4, Qualcomm Inc.yüzde 5,5 ve ARM Holdings Plc yüzde 5,8’le dikkat çeken düşüşler arasında yer aldı. Ayrıca Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun ABD’de işlem gören hisseleri de yüzde 3,5 oranında değer kaybetti.

Allspring Global Investments’ta Empiric LT Equity ekibinin portföy yöneticisi ve başkanı Neville Javeri “Kısa vadede yatırımcıların yapay zeka yorgunluğundan muzdarip olmaları veya daha geniş anlamda endeks yoğunlaşması konusunda endişelenmeleri olası” dedi.

Bu yıl yüzde 140 değer kazandı

Mevcut düşüşe rağmen Nvidia bu yıl yaklaşık yüzde 140 oranında artış gösterdi ve S&P 500 Endeksi bileşenleri arasında yapay zeka sektörünün bir diğer önde gelen ismi olan Super Micro Computer Inc.’in ardından en iyi performans gösteren ikinci hisse oldu. Bu yılın başlarında Nvidia yaklaşık yüzde 20 oranında bir düşüş yaşamış ancak hızla tüm zamanların en yüksek seviyelerine geri dönmüştü.

Hissedeki ağırlık al yönünde

Üç günlük erimeye karşın Nvidia hisse senedi önümüzdeki 12 ayda tahmin edilen satışların 21 katında işlem görüyor ve bu ölçüme göre S&P 500’deki en pahalı hisse senedi yapıyor. Wall Street’te yatırımcıları Nvidia hisseleri almaya devam ediyor. Analistlerin neredeyse yüzde 90’ı satın almayı öneriyor ve ortalama analist fiyat hedefi mevcut seviyelerin yaklaşık yüzde 12 üstünde.

Catalyst Funds’ta portföy yöneticisi Charlie Ashley “Nvidia ve genel olarak yapay zeka hisselerindeki momentum şaşırtıcıydı. Yatırım açısından şu anda karşıt bir görüşte olmak istemezdim” dedi.

Nvidia, Microsoft ve Apple'ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi olduNvidia, Microsoft ve Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi oldu

Tayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia'nın CEO'su HuangTayvanlıların yeni bir kahramanı var: 3 trilyon dolarlık Nvidia’nın CEO’su Huang

2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu2 trilyon doları aşan piyasa değeriyle birçok ülkeyi geride bırakan Nvidia, iş arayanların umudu oldu

Piyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple'ın tahtına kurulduPiyasa değeri üç trilyon doları aşan Nvidia, Apple’ın tahtına kuruldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.