Nvidia’nın geleceği yeni ‘büyük’ çipe bağlı

Nvidia, yapay zeka çiplerindeki liderliğini korumak için 'daha büyük olanın daha iyi olduğu' fikrine güveniyor. Nvidia CEO'su Jensen Huang'a göre normalin iki katı büyüklüğündeki Blackwell çiplere performansı artırdığı için talep patlaması olacak.

Ekonomi 1 Eylül 2024
Bu haber 3 hafta önce yayınlandı
Nvidia'nın yapay zeka çiplerinin dijital beyinleri, geçen yılın başından bu yana satışları Nvidia'nın işlerinde patlamaya neden olan çiplerden yaklaşık iki kat daha büyük.

ABD’li çip üreticisi Nvidia çip üretiminin sınırlarını zorlarken, üretimdeki engeller gecikmelere ve daha yüksek maliyetlere neden oluyor. Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan haberde şirketin geleceğinin Blackwell adlı yeni büyük çipe bağlı olduğu belirtildi. Nvidia, yapay zeka çiplerindeki liderliğini korumak için ‘daha büyük olanın daha iyi olduğu’ fikrine güveniyor. Böylelikle daha büyüğün daha zor olduğu da ortaya çıkıyor. Şirketin en yeni yapay zeka çiplerinin dijital beyinleri, geçen yılın başından bu yana satışları Nvidia’nın işlerinde patlamaya neden olan çiplerden yaklaşık iki kat daha büyük. Blackwell olarak adlandırılan yeni çipler performansta daha da büyük bir artışa sahip (transistör sayısının 2,6 katını barındırıyorlar) ve Nvidia CEO’su Jensen Huang talebin çok olduğunu söyledi.

Nvidia bu hafta güçlü çeyrek dönem cirosunu bildirirken yeni çiplerin üretimindeki zorlukların daha dar kâr marjlarından ve en son dönemde ayırdığı 908 milyon dolarlık karşılıktan büyük ölçüde sorumlu olduğunu açıkladı. Bu faktörler şirketin hisselerini yüzde 6,4 oranında düşürdü. Nvidia sorunun niteliği hakkında ayrıntılı bilgi vermedi. Ancak analistler ve sektör yöneticileri, zorlukların nedeni olarak Blackwell çiplerinin boyutunu işaret ediyor.

Rekor ciro ve kâr Wall Street'e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybettiRekor ciro ve kâr Wall Street’e yetmedi, Nvidia hisseleri değer kaybetti

Her çip kusursuz olmalı

Blackwell, büyük bir silikon parçası yerine iki gelişmiş yeni Nvidia işlemcisinden ve silikon, metal ve plastikten oluşan tek, hassas bir yüzeyde birleştirilmiş çok sayıda bellek bileşeninden oluşuyor. Her bir çipin üretimi mükemmele yakın olmalıdır: Herhangi bir parçadaki ciddi kusurlar felaket anlamına gelebilir ve daha fazla bileşen söz konusu olduğunda, bunun gerçekleşme şansı daha yüksektir. Dahası, tüm bu parçalar tarafından üretilen ısı, paketteki farklı malzemeleri farklı oranlarda bükme riski taşıyor. Yine de kâr hanesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Herhangi bir önemli kusur, 40.000 dolarlık bir Blackwell çipini işe yaramaz hale getirebilir ve genel üretim “verimine” zarar verebilir.

Gelire birkaç milyar dolarlık katkıda bulunacak

Nvidia çarşamba günü Blackwell’in tasarımında verimliliği artırmak için bir değişiklik yaptığını açıkladı. Huang, analistlerle yaptığı görüşmede çiplerde “işlevsel değişikliklere” gerek olmadığını söyledi. Finans direktörü Colette Kress, Nvidia’nın Blackwell üretimini artırma yolunda ilerlediğini ve ocak ayında sona erecek çeyrekte gelire birkaç milyar dolar katkıda bulunmasını beklediğini söyledi.
Analistler, Blackwell’in büyüklüğü nedeniyle gerekli olan yeni yaklaşımın, artan üretim karmaşıklığı ve güvenilirlik ve performansı etkileyen çarpılma gibi engellerle birlikte geldiğini söyledi. Blackwell’in piyasaya sürülmesini zorlaştıran başlıca faktörlerin bunlar olduğunu, ancak zaman içinde artan üretim veriminin Nvidia’nın çipleri gelecek yıl planlandığı gibi üretmesine izin vermesi gerektiğini söylediler.

Nvidia’nın son dönemde her yıl yeni nesil çipler piyasaya sürmeye başlaması, üretim sorunlarını hızlı bir şekilde çözme baskısını artırdı. Şirket bu hafta yaptığı bir menkul kıymet başvurusunda bu dinamiği kabul etti ve yeni tanıtılan ürünlerin “artan sıklığı ve karmaşıklığının maliyetleri artırabilecek veya gecikmelere neden olabilecek kalite veya üretim sorunlarına” yol açabileceğini söyledi.

Bilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığıBilgisayar çiplerinin karaborsası mı olur demeyin, Nvidia işlemcilerin hem karaborsası var hem de kaçakçılığı

Nvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlarNvidia mühendisleri hisselerden zengin oldu, on milyonlarca dolarlık servetle işten ayrılıyorlar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.