Kırmızı ete önce zam geldi, şimdi fiyatı sabitlendi

Son 25 günde fiyat artışları hızlanırken İstanbul'daki bazı zincir marketlerde kırmızı etin fiyatı sabitlendi. Kampanyaya katılan marketler ramazan boyunca dana kıymanın kilogramı 314 liradan, dana kuşbaşının kilogramını 344 liradan satacak.

Ekonomi 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Tarım Kredi'de market ürünleri ve tarımsal girdilerle ramazan kampanyasına dahil oldu.

Kırmızı ette fiyat hızla artarken her yıl Ramazan’a bir hafta kala yapılan zamlar bu yıl 25 gün öncesinden yapıldı. Kuzu etinde son bir aylık artış yüzde 28,70, dana etinde ise yüzde 11,6 olurken Türkiye Perakendeciler Federasyonu çatısı altında faaliyetini sürdüren İstanbul PERDER Et ve Süt Kurumu ile yaptığı protokolle ramazan ayı boyunca kırmızı et fiyatlarını sabitleme kararı aldı.

İstanbul PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Güzeldere dernek olarak 57 üye market, 2 bin 500’e yakın şube ve yaklaşık 40 bin çalışanıyla İstanbul’da tüm hanelere temas ettiklerini belirterek yıl boyunca yaptıkları kampanyalarla tüketiciyi fiyat artışlarına karşı korumaya çalıştıklarını ifade etti.

Geçen yıl mart ayından bu yana ESK ile yaptıkları protokol sayesinde hanelere en uygun fiyatlı eti ulaştırdıklarını vurgulayan Güzeldere son zamanlarda kırmızı et fiyatlarında yukarı doğru çok ciddi bir hareketlilik olduğunu ve dernek olarak bu spekülatif fiyat hareketliliğini yakından takip ettiklerini söyledi. Bu yıl da geçen yıl ramazan ayında olduğu gibi sofralara makul fiyatlarda kırmızı et ulaştıracaklarını bildiren Güzeldere şöyle dedi: “ESK yetkilileriyle yaptığımız çalışmalar sonucunda ramazan ayı boyunca kırmızı et ürünlerinin fiyatını sabitleme kararı aldık. Yaptığımız protokol çerçevesinde İstanbul PERDER olarak ramazan ayı boyunca dana kıymanın kilogram fiyatını 314 liradan, dana kuşbaşının kilogram fiyatını ise 344 liradan satışa sunmaya devam edeceğiz. Yerel perakende olarak üye zincir marketlerimiz ile ramazan ayının bereketini sofralara taşımaya kararlıyız ve ramazan fırsatçılarına göz açtırmayacağız.”

28 market katıldı

Güzeldere İstanbul’da kampanyaya katılan üye marketleri şöyle sıraladı: “Hakmar, Happy Center, Kim Market, Gökkuşağı Market, Onur Market, Biçen Market, Mopaş Market, Özkuruşlar Market, Sarıyer Market, Snowy Ulu Kardeşler, Örnek Market, Show Market, Altun Market, Anpa Gross, Birmar, Deniz Group, Ecemar, Şimşekler Market, Birlik Gross, Grup Gökkuşağı, İklim Mağazacılık, Kılıç Market, Karabağ Market, Nar Market, Onur Hipermarketleri, Irmaklar Market, Rota Market, Taş Kasap.”

Güzeldere ramazan ayı boyunca tüketicilere ekonomik fiyatlarla kırmızı ete ulaştırmanın kendileri için görevi olduğunu belirterek sabit fiyat kampanyasının ramazan ayı boyunca süreceğini belirtti.

Tarım Kredi de tüm ürünlerde fiyat sabitleyecek

Tarım Kredi de market ürünleri ve tarımsal girdilerle ramazan kampanyasına dahil oldu. Türkiye genelindeki iki bine yakın kooperatifte de motorin, zirai ilaç ve tohumda vade farkı uygulanmadan hasat sonu vadeli satış yapılacak. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ramazan ayı kampanyası kapsamında tüm kooperatif market satış noktalarında 5 Mart-14 Nisan arasında fiyatları sabitleyecek ve tarımsal girdilerde indirim uygulayacak. Tarım Kredi Türkiye genelindeki dört binden fazla kooperatif market satış noktasında vatandaşların kaliteli ve güvenli ürünlere uygun fiyatla ulaşmasını sağlamak için Ramazan Bayramı sonuna kadar kampanya yürütecek.
Kampanya kapsamında ülke tarımına ve enflasyonla mücadele sürecine katkı vermek amacıyla 5 Mart-14 Nisan arasında kooperatif market satış noktalarındaki tüm ürünlerde fiyatlara zam uygulanmayacak.

Yemlerde indirim

Öte yandan Türkiye genelindeki iki bine yakın Tarım Kredi kooperatifinde motorin, zirai ilaç ve tohumda kampanya süresince vade farkı uygulanmadan hasat sonu (31 Ağustos) vadeli satış yapılacak. Karma hayvan yemlerinde ton başına yüzde 5’e varan indirim yapılacak ve indirim sonrasında oluşacak fiyatlar, kampanya dönemi süresince sabitlenecek. İndirime ek olarak söz konusu yem satışlarının üreticilere vade farkı uygulanmadan dört ay vadeli yapılması sağlanacak. Kimyevi gübrelerde ton başına yüzde 5’e varan indirim yapılacak ve indirim sonrasında oluşacak fiyatlara kampanya dönemi süresince herhangi bir zam uygulanmayacak. Kampanya süresince piyasada daha düşük fiyat oluşması halinde fiyatlar çiftçilerin lehine olacak şekilde tekrar düşürülecek.

Kırmızı ete 'Ramazan zammı' bu yıl erken geldiKırmızı ete ‘Ramazan zammı’ bu yıl erken geldi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.