‘Ortak fiyat tekeli’ne karşı ‘hızlı müdahale’ düzenlemesi geliyor

Rekabet Kanunu’nun aralarında anlaşarak oluşturdukları fiyat tekeliyle piyasaları manipüle edenlere müdahalede yavaş kalması hükümeti harekete geçirdi. Yapılacak düzenlemeyle Rekabet Kurulu'nun bu tür tekellere hızlı müdahalesi sağlanacak.

Ekonomi 28 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Rekabet Kurumu, Duracell'in Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Hükümet fahiş fiyatla mücadeleyi daha etkili hale getirmek için çıkarmaya hazırlandığı yasanın kapsamını genişletiyor. Fahiş fiyatla ilgili hazırlanmakta olan yasa tasarısına yeni bir madde ekleniyor.

Sabah gazetesinin haberine göre AK Parti fahiş fiyatla mücadele yasa tasarısına yeni madde eklenmesini istedi. Bu madde için de çalışmalar başladı. Tasarıya eklenecek yeni madde fahiş fiyat artışlarının önemli nedenlerinden olduğu düşünülen “birkaç firmanın bir araya gelerek ortak fiyat belirlemesi ve tekel oluşturması” konusunda düzenlemeler içerecek.

Rekabet Kanunu’nda benzer düzenleme bulunuyor

AK Parti kurmayları “Ortak fiyat belirleme de fiyat artışlarına neden oluyor. Bu da işin bir parçası. Gerekli önlemler alınmazsa iş yarım kalmış olur” görüşünü paylaştı. Ancak tasarıya eklenecek olan düzenlemenin bir benzeri Rekabet Kanunu’nda da bulunuyor. Kanun “anlaşarak fiyat belirlemeyi” rekabeti bozucu bir girişim olarak tanımlıyor ve idari para cezası verilmesini öngörüyor.

Sürecin kısaltılması hedefleniyor

Yapılacak düzenleme ile Rekabet Kurulu’nun inceleme ve soruşturmalarını hızlandırmasını, hızlı müdahaleyle sonuç almasını sağlayacak yeni bir modele geçilecek. Yeni model kapsamında denetim ve raporlama süreçleriyle ihtar süreleri de kısaltılacak.

Yapılan bu kısaltmalara karşın yine de soruşma aylar süreceği için ön rapor yöntemi de devreye sokulacak. Soruşturma başladığında kuvvetli suç şüphesi varsa ön rapor hazırlanacak. Ön bulgularla hazırlanan rapora göre firmalar ile ilgili tedbir alınacak, yaptırım uygulanacak. Bu da caydırıcı bir etki yaratacak. Yeni model sadece gıda maddeleri ile ilgili değil çimentodan mobilyaya kadar bütün sektörler için gerekli olacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.