İslam Kalkınma Bankası’ndan 6,3 milyar dolar geliyor
Ekonomi yönetiminin direksiyonuna Şimşek'in geçmesiyle birlikte ortodoks politikalara dönüleceği hissine kapılan yabancılar haziranda 1 milyar 45 milyon dolarlık hisse senedi aldı. İris Cibre, faiz kararının açıklandığı 23 Haziran'la biten haftada 400 milyon dolarlık alım yapıldığını söyledi.
Ekonomi yönetiminin direksiyonuna Mehmet Şimşek’in geçmesiyle birlikte ortodoks politikalara dönüleceği hissine kapılan yabancı yatırımcılar haziran ayında Borsa İstanbul’a para koydu. Haziran ayında toplam 1 milyar 45 milyon dolarlık hisse senedi alan yabancıların Merkez Bankası’nın faiz kararının açıklandığı 22 Haziran’ın içinde bulunduğu haftadaki yüksek alımları dikkat çekti.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, dün yayınladığı analizde yabancı yatırımcıların 23 Haziran’a kadarki üç haftada 974 milyon dolarlık Türk hisse senedi aldığını belirterek, “Bu, eski Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın görevden alındığı Kasım 2021’den bu yana en güçlü net girişe işaret ediyor” yorumunu yaptı. Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre de, 23 Haziran’la biten haftada yabancıların 400 milyon dolarlık hisse senedi aldığını belirterek, şunları söyledi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığı’na da Hafize Gaye Erkan’ın atanması ortodoks politikalara dönüş sinyali olarak algılandı ve yabancı girişi başladı. Yabancı girişinin özellikle 23 Haziran’la biten haftada yoğunlaşması enteresan. Bilindiği üzere politika faizinin 650 baz puan artırılması bir hayal kırıklığı yarattı. Önümüzdeki hafta bu hayal kırıklığı çıkışa neden olmuş mu yoksa sonuçta faiz artırımı başladı, yavaş da olsa politika düzelecek ve ekonomi toparlanmaya başlayacak diyerek devam mı etmişler anlayacağız.”
Cibre yabancı takasının 23 Haziran haftasında tepe noktayı ulaştığını, daha sonra düştüğünü de hatırlatarak, “Yabancı payı yeniden yükselişe geçmiş görünüyor. Kısaca yabancılar şu anda Türkiye’yle ilgili görünüyor” dedi.
Türk hisse senetlerine yönelik son fon akışının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın mayıs ayındaki seçim zaferinin ardından ekonomi ekibini değiştirmesiyle gerçekleştiğini yazan FT, “Haziran ayında göreve gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yıllardır uygulanan geleneksel olmayan politikaların ekonomik krizi tetiklemesi ve yabancıların Türk hisse senedi ve tahvillerini tarihi düşük seviyelere çekmesinin ardından Türkiye’yi ‘rasyonel’ bir yola sokma sözü verdi” dedi.
Gelişmekte olan piyasalar fon yöneticisi ve East Capital Kıdemli Danışmanı Emre Akçakmak, gazeteye verdiği demeçte “Türkiye muhtemelen en azından belirli türdeki yabancı yatırımcılar için cazip hale gelmeye başladı. Risk-ödül perspektifinden bakıldığında, hem dolar bazında hem de katsayılar açısından epeyce değer kaybetmiş bir piyasadan bahsediyoruz” dedi. Yine de Akçakmak, TL’nin daha da düşmesi gibi önemli riskler göz önüne alındığında, şu anda Türk hisse senetlerini tercih edenlerin muhtemelen “taktiksel” yatırımcılar olduğunu belirterek, “Uzun vadeli stratejik yatırımcıların borsaya akın ettiğini söylemek zor” yorumunu yaptı.
Analizde bazı analistlerin de Şimşek ve Erkan’a, Erdoğan’ın akut enflasyona rağmen uzun süredir yüksek faiz oranlarına karşı çıkması gibi alışılmışın dışındaki politikalarından en azından bazılarını geri almaya devam etmeleri için hareket alanı tanınacağı konusunda ihtiyatlı bir iyimserliğe kapıldığı belirtildi ve şöyle denildi: “Çünkü Gaye Erkan şimdiden borçlanma maliyetlerini neredeyse iki katına çıkararak faizi yüzde 15’e yükseltti ve tüketicilerin ve işletmelerin dolar tutmasını engelleme planının bir parçası olan bazı banka düzenlemelerini hafifletti.”
Gazeteye konuşan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Başekonomisti Enver Erkan da “Merkez Bankası’nın nasıl bir para politikası uygulayacağına dair belirsizliklerin aşılmasıyla yabancı ilgisi arttı. Seçimlerden sonraki sürece baktığımızda, bankalar üzerindeki düzenlemelerin yumuşatılması ve kademeli ortodoks politikaların uygulanmaya başlanması yönündeki adımlar memnuniyetle karşılanıyor” dedi.
OMG Capital Advisors’ın CEO’su Murat Gülkan ise girişlerin bir kısmının “açığa satış” olabileceğini veya Türklerin yurtdışında biriktirdikleri parayı geri getirmiş olabileceğini söyledi.