Otomobil fiyatları yedi aydır geriliyor

BETAM’ın sahibinden.com'daki ikinci el otomobil ilanlarını inceleyerek hazırladığı Otomobil Piyasası Görünümü Raporu’na göre ocak ayında satılık otomobillerin reel fiyatı önceki aya göre yüzde 6 azaldı.

Ekonomi 27 Şubat 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İkinci el reel fiyat endeksi aralık ayına göre yüzde 6 azalarak 198’e düştü.

İkinci el otomobil fiyatlarındaki düşüş ocak ayında da devam etti. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) sahibinden.com’da yayınlanan otomobil ilanlarını inceleyerek yayınladığı Otomobil Piyasası Görünümü Raporu’na göre satılık otomobil reel fiyatı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,5; bir önceki aya göre ise yüzde 6 düştü. BETAM’ın araştırmasına göre otomobil ortalama reel fiyatının yedi aydır düştüğü görülüyor. Reel fiyat endeksi aralık ayına göre yüzde 6 azalarak 198’e düştü. Bu düşüşte fiyatların kampanyalar nedeniyle çok fazla atmaması, birinci el otolara yönelik talep artışı önemli rol oynadı.

İlânlarda artış var

Otomobil cari fiyatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 50,9 artarken aralık ayına göre değişmedi. Ocak ayında ortalama otomobil fiyatı 860 bin 443 TL olurken otomobil talep endeksi ise aralık ayına göre yüzde 5,6 arttı.

Satılan otomobil sayısının satılık ilân sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak yüze 17,7 oldu. Satılık otomobil ilan sayısının yüzde bir azaldığı, satılan otomobil sayısının ise yüzde 3,5 arttığı görüldü.

Her şeye zam yağarken, ikinci el otomobil fiyatları düştüHer şeye zam yağarken, ikinci el otomobil fiyatları düştü

İkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira cezaİkinci el araçları sıfır fiyatına pazarlayanlara 35,4 milyon lira ceza

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.