Perakendecilerin güveni dipte, yaklaşık yarısı satışlarında düşüş bekliyor

TEPAV verilerine göre, perakende güven endeksi son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Gelecek üç ay için işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı ise büyük artış göstererek yüzde 8,7'den yüzde 49,3'e yükseldi.

Ekonomi 18 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Tüketicilerin alım gücü seçimden sonra ardı ardına gelen zamlarla her gün biraz daha düşerken, perakendeciler de yükselen maliyetler, satış fiyatlarındaki artış, alım gücündeki düşüş ve talebin daralması nedeniyle mutsuz.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 24,4 puanlık, bir önceki aya göre ise 22,9 puanlık azalışla -16,7 puan değerini alan endeks Ağustos 2021’den bu yana gözlenen en düşük seviyeye geriledi.

Geçen 3 ay içinde işlerin durumunun kötüleştiğini belirten perakendecilerin oranı yüzde 7,1’den yüzde 58,2’ye, önümüzdeki 3 ay için işlerinde kötüleşme bekleyenlerin oranı da yüzde 8,7’den yüzde 49,3’e çıktı. Bu artışın temel nedenleri arasında yükselen maliyetler, satış fiyatlarındaki artış, alım gücündeki düşüş ve talebin daralması öne çıktı. Ayrıca piyasanın durgunluğu ve nakit akışındaki sıkıntılar da olumsuz beklentileri etkileyen faktörler arasında yer alıyor.

Güven en çok Doğu Karadeniz’de geriledi

Bölgeler bazında incelendiğinde, Doğu Karadeniz’deki perakende güveninin özellikle gerilediği gözlemlendi. Endekste aylık değişimde dikkat çeken bir diğer nokta ise mevcut stok düzeylerinin normalin altında olduğu yönündeki 12,1 puanlık değişim oldu. Bu durum, bazı olumlu unsurların varlığına işaret etse de, genel tablo endeksi olumsuz etkileyen diğer faktörlerin ağırlığını koruyor.

Ekonomiye güven ekimde de 'iyimserliğe' geçemediEkonomiye güven ekimde de ‘iyimserliğe’ geçemedi

En belirgin düşüş mobilyada

Alt sektörler bazında değerlendirildiğinde “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektöründe yaşanan perakende güveninde, diğer sektörlere kıyasla daha belirgin bir gerileme görüldü.

Ekim 2023’te, geçen yılın aynı dönemine göre “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, zücaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” ve “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı.

Tüketici güveni toparlanıyor ancak seçim öncesinin 'iyimserliğine' daha yol varTüketici güveni toparlanıyor ancak seçim öncesinin ‘iyimserliğine’ daha yol var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.