Piyasa ile hanehalkının enflasyon beklentisi arasındaki fark 40 puana yaklaştı

Merkez Bankası farklı kesimlerin enflasyon beklentilerini yayımlamaya başladı. Haziranda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için yüzde 31.8, reel sektör için yüzde 56,2 oldu. Hanehalkının beklentisi ise yüzde 71,5.

Ekonomi 28 Haziran 2024
Enflasyonda baz etkisiyle birlikte yaz aylarında başlaması beklenen düşüşe rağmen hanehalkının 12 ay sonraki enflasyon beklentisi yüzde 71,5.

Merkez Bankası (TCMB) sektörel enflasyon beklentilerini yayımlamaya başladı. TCMB tarafından ilk defa yayımlanan verilere göre hanehalkının 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 71,5 seviyesinde oluştu. Açıklamaya göre sektörel enflasyon beklentileri yayını altında, halihazırda yayınlanan piyasa katılımcılarının beklentilerine ek olarak reel sektör ve hanehalkı enflasyon beklentileri de aylık frekansta kamuoyu ile paylaşılacak.

TCMB verilerine göre haziran ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri, piyasa katılımcıları için 1,4 puan azalarak yüzde 31.8, hanehalkı için 4,6 puan azalarak yüzde 71,5’e gerilerken, reel sektör için 0,2 puan artarak yüzde 56,2 seviyesine yükseldi. Böylece reel sektör ile hanehalkının enflasyon beklentileri arasında 15 puanlık fark bulunurken, piyasa katılımcıları ile hane halkı arasındaki makas ise 40 puana yakın.

Veriler nasıl elde ediliyor?

Veriler piyasa katılımcıları anketi, iktisadi yönelim anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) iş birliğiyle yürütülen tüketici eğilim anketi ile finansal ve reel sektör uzmanlarının, imalat sanayi firmalarının ve hane halkının 12 ay sonrası yıllık tüketici enflasyonu beklentileri derlenerek elde ediliyor.

Hanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçeklerHanehalkı enflasyon beklenti anketi ile ortaya çıkan gerçekler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.