Piyasalar ‘faiz haftası’na Moody’s’in not artırımına rağmen sakin başladı

Türkiye'nin kredi notunun iki kademe artırılması piyasaları pek etkilemedi. Borsa beklentilerin aksine haftaya sakin başladı. Dolar ve euro TL karşısında çok az değer yitirdi. Gram altın ise hafif yükseldi.

Ekonomi 22 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Türkiye'nin kredi otunun iki kademe artırılması piyasaları etkilemedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu geçen cuma günü iki kademe birden artırması piyasaları pek etkilememişe benziyor. Beklenti en azından Borsa İstanbul’da yukarıya doğru bir hareketlenme olacağı yönündeydi ama görünen o ki piyasa not artırımını zaten çoktan fiyatlamış. BİST 100 endeksi güne yüzde 0,15 artışla 11,156 puandan başladı. Dolar haftaya yüzde 0,04 değer kaybıyla 33,10 TL’den, euro yüzde 0,01 düşüşle 35,95 TL’den başladı. Gram altın ise yüzde 0,10 artışla 2,553 TL’den işlem görüyor.

İç piyasalar açısından haftanın en önemli gelişmesi Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yarınki (23 Temmuz Salı günü) toplantısında yapacağı faize ilgili açıklama. Kurulun programa göre 25 Temmuz Perşembe günü yapılması gereken toplantısı Başkan Fatih Karahan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte G20 Maliye Bakanları- Merkez Bankası Başkanları toplantısına katılacak olması dolayısıyla  öne çekildi. Ancak beklenti toplantıda art arda üçüncü kez faizin pas geçileceği yönünde. Piyasalar faizin artırım ya da indirim yapılmayıp yüzde 50’de sabit tutulacağını düşünüyor.

Piyasalar Merkez Bankası’nın bugüne kadarki faiz kararı açıklamalarında yer verdiği “şahin” açıklamaların korunup korunmadığına bakacak. PPK açıklamalarında bugüne kadar yer alan “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir” sözlerinin esnetilmesi faiz konusundaki tavır değişikliğinin öncü belirtisi olarak yorumlanacak.

Dış piyasaların ise gözü kulağı ABD’de. Başkan Joseph Biden’ın başkan adaylığından çekildiğini açıklamasının ardından Demokrat Parti’nin adayının kim olacağı yakından izleniyor. Ancak Biden’ın desteklediğini açıkladığı Başkan Yardımcısı Kamala Harris’e bir günde 60 milyon dolarlık bağış gelmesi ABD’de büyük iş çevrelerini desteğini almaya başladığını gösteriyor.

Altın neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi?Altın neden yükseliyor, yükseliş sürecek mi?

Borsa İstanbul ilk yarıda dünya endekslerini geride bıraktıBorsa İstanbul ilk yarıda dünya endekslerini geride bıraktı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.