Moody’s yeni yılın ilk değerlendirmesini Türkiye ile yapacak

15 Aralık'taki kredi notu değerlendirmesini pas geçen Moody's, Türkiye için gelecek yıla yönelik iki gözden geçirme tarihini 12 Ocak ve 19 Temmuz olarak belirledi. Moody's not artışı için düşük maaş artışı ve sıkı parasal duruşu şart koşmuştu.

Ekonomi 29 Aralık 2023
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Not artışını 'sıkı para politikası ve düşük ücret artışı' şartına bağlayan Moody's'in 12 Ocak'ta yapacağı değerlendirme merakla bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye için gelecek yıla yönelik iki kredi notu gözden geçirme tarihini belirledi. 2024 yılına ilişkin “ülkelerin kredi derecelendirme inceleme takvimi”ni yayımlayan Moody’s, Türkiye için ilk tarihi 12 Ocak, ikinci tarihi ise 19 Temmuz olarak açıkladı. Moody’s’in takviminde Türkiye’nin gelecek yıl değerlendirilecek ilk ülke olarak yer alması dikkati çekti. Moody’s, 2023 yılı takvimde Türkiye’nin kredi notuna ilişkin gözden geçirme tarihi olarak 15 Aralık’ı belirlemiş ancak o tarihte Türkiye için güncelleme yapmamıştı.

Kredi notu artışı için ‘sıkı parasal duruş ve düşük ücret’ şartı

Buna karşın 19 Aralık’ta Türkiye ekonomisine ilişkin “kredi görüşü” raporu yayımlayan kuruluş, sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve yeni yılda maaş artışlarının Merkez Bankası hedefleri ile uyumlu olması durumunda Türkiye’nin kredi notu görünümünün pozitife çevrilebileceğini bildirmişti. Bu durumda asgari ücret için yüzde 49 ile beklentilerin üzerinde yapılan artışın kredi derecelendirme kuruluşunun notunu nasıl etkileyeceği merakla bekleniyor.

Moody's'ten 'ne kadar düşük maaş, o kadar yüksek kredi notu' şartıMoody’s’ten ‘ne kadar düşük maaş, o kadar yüksek kredi notu’ şartı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak o tarihte güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor. Kredi derecelendirme kuruluşları ayrıca belirtilen tarih dışında da bir değerlendirmede bulunabiliyor. Moody’s, halihazırda Türkiye’nin kredi notunu “B3” ve not görünümünü “durağan” olarak değerlendiriyor.

Not artışı için göz kırpan Moody's güncellemeyi pas geçtiNot artışı için göz kırpan Moody’s güncellemeyi pas geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.