Referansı Togg’dan aldı , BMW’ye Macaristan’da fabrika inşa ediyor

BMW'nin Macaristan'daki fabrikasının inşaat ihalesine katılan Yapı Merkezi 2022'de Alman şirketin yöneticilerini inşasını üstlendikleri Togg fabrikasının şantiyesini ziyarete davet etti. Ziyaret sonrası Macaristan'daki ihale Yapı Merkezi'ne verildi.

Ekonomi 14 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Yapı Merkezi, BMW'nin Macaristan'daki fabrikasının yapımını bu yıl sonuna kadar tamamlamayı, hedefliyor. Plan tutarsa fabrika 2025'te de üretime başlayacak.

Türkiye’nin önde gelen müteahhitlik şirketlerinden Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu Bursa Gemlik’teki Togg fabrikasını inşa etmelerinin kendilerine Macaristan’daki BMW fabrikasının inşasına götüren yolu açtığını söyledi. Şirket olarak Bursa’daki Togg fabrikasını inşa etmenin kendileri için önemli bir referans olduğuna dikkati çekerek bu sayede dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden BMW’nin Macaristan’da kuracağı fabrikanın yapım ihalesine katıldıklarını söyledi. BMW yetkililerini yapılan işi görmeleri 2022 Temmuz’unda Togg fabrikasını gezmeye davet ettiklerini ifade eden Arıoğlu şöyle konuştu:

“Togg fabrikası şantiyesini gören BMW yetkilileri Yapı Merkezinin kalite ve hız anlamında hedeflerini rahatlıkla karşılayacağını görerek Avrupalı firmaların çoğunlukta olduğu birçok grubun katıldığı ‘BMW Debrecen Elektrikli Otomobil Fabrikası Projesi’nin müteahhidi olarak bizi tercih etti. Böylece Türkiye’mizin gururu Togg’un referansıyla ihalesini kazandığımız BMW’nin Macaristan’daki fabrikasının yapımını bu yıl sonuna kadar tamamlamayı, 2025’te de üretime başlatmayı hedefliyoruz.”

‘Proje uluslararası arenada da referans olacak’

“Projeyle Macaristan’ın Avrupa’nın elektrikli otomobil üretim pazarında güçlü bir pozisyona taşınmasına destek oluyoruz” diyen Arıoğlu bir Türk şirketinin bu tip projelerde görev üstlenmesi ve işlerini başarıyla tamamlamasının Türk müteahhitliğinin adının duyulması için de uluslararası arenada referans olacağını ifade etti. Arıoğlu projenin gelecekte üstlenilecek işlere de yansıyacağına dikkati çekerek şunları söyledi:

“Yapı Merkezi tarafından önce yerli ve milli otomobil markamız Togg’un fabrikası ardından dünya genelinde tanınan öncü otomobil üreticilerinden BMW’nin otomobil fabrikasının inşasının üstlenilmesi, benzer yatırımcılarla olası iş fırsatları yakalanması açısından büyük önem taşıyor. Bu bağlamda BMW dışında dünyaca ünlü dört büyük otomobil üreticisi firmanın yapacağı yatırımlarla ilgili bir süredir sıcak temaslarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde övünç duyulacak yeni haberlerin duyurulması çok yakın. Macaristan’daki projenin bir diğer önemi ise babam merhum Ersin Arıoğlu’nun çizdiği rota doğrultusunda Slovenya’daki projelerden sonra Avrupa’da bu işin üstlenilmesidir.”

Projede kullanılan birçok malzeme Türkiye’den

Yapı Merkezi Macaristan Projesi Direktörü Koray Karahasanoğlu da projeyi almak için fiyattan çok diğer faktörlere de odaklandıklarını ve kararlı çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Karahasanoğlu’na göre ülkenin en önemli yatırım projelerinden BMW otomobil fabrikası inşaat sürecinde karşılaşılan zorluklardan biri Macaristan’da inşaatlarda çalışacak işçi bulmanın zorluğu. Bu nedenle Romanya, Ukrayna gibi komşu ülkelerden ve Filipinler’den işçi getirilmiş. Türk, Romen, Macar taşeron şirketlerle de çalıştıklarını belirten Karahasanoğlu projenin yapımında önemli bir yere sahip prekast ve çelik gibi pahalı ve sayıca fazla olan yapı elemanlarının da Türkiye’de üretilerek Macaristan’a ihraç edildiğini belirtiyor.

Togg Avrupa'ya Almanya’dan adım atacakTogg Avrupa’ya Almanya’dan adım atacak

Murat Ülker TOGG'u denedi ve yazdı: Kesin bilgi, yayalım... TOGG bir otomobil değilMurat Ülker TOGG’u denedi ve yazdı: Kesin bilgi, yayalım… TOGG bir otomobil değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.