Rekabet Kurumu, mayacılara ‘kartelleşme’ cezası kesecek
Rekabet Kurulu, yaş maya sektöründeki 23 şirketten 15’i için ceza istemişti. Soruşturma karara bağlandı ve yaş maya üretiminde aynı zamanda da dağıtımında faaliyet gösteren 16 teşebbüse toplamda 109 milyon 298 bin 154 TL idari para cezası verdi.
Rekabet Kurulu, mayacıların aralarında anlaşarak fiyat belirlemek ve müşteri paylaşmak suretiyle Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’u ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Yaş maya dağıtımında faaliyet gösteren 14 teşebbüse soruşturma kapsamında fiyat tespiti, müşteri/bölge paylaşımı ve/veya arz miktarının kısıtlanması suretiyle 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettikleri için idari para cezası verildi. İdari para cezası alan şirketler ve ceza miktarları şöyle:
Uzlaşmaya giden Lesaffre Turquie Mayacılık Üretim ve Ticaret AŞ’ye ise anlaşarak fiyat belirlemek, müşteri paylaşmak ve bu eylemleri kolaylaştırıcı rol üstlenerek 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiği için 73 milyon 851 bin 619 TL idari para cezası uygulandı.
Mauri Maya San. AŞ şirketine ise yaş maya dağıtımında faaliyet gösteren teşebbüslerin arasındaki fiyat belirleme ve/veya müşteri/bölge paylaşımı konusundaki anlaşmaların uygulanmasını, koordinasyonunu, devamlılığını ve kontrolünü sağlamak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal ettiğinden Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi geliri üzerinden 25 milyon 227 bin 732 TL idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.
Bir diğer yaş maya üreticisi Pak Gıda Üretim ve Pazarlama AŞ’ye ise 4054 sayılı Kanun’un ihlal edildiğine yönelik bulguya ulaşılamadığından herhangi bir ceza verilmedi.
Ayrıca yaş maya dağıtımında faaliyet gösteren; Çize Gıda Pazarlama Ltd. Şti., Güçbir Gıda Tekstil Turizm İnşaat Sanati ve Nak. AŞ, Oluşum Gıda Paz. Ltd. Şti., Orkide Altın Dünyası Kuy. Gıda İnş. Tur. Mob. Day. Tük. Mal. Ltd. Şti., Özpak Gıda Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti., Özpak Gıda San. ve Tic. AŞ ve Uludüz Gıda Paz. San. Tic. Ltd. Şti. hakkında 4054 sayılı Kanun’un ihlal edildiğine yönelik bulguya ulaşılamadığından, ilgili teşebbüsler hakkında idari para cezası uygulanmasına yer olmadığına karar verildi. Rekabet Kurulu tarafından uygulanan bu kararlar tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere uygulanacak.
Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, soruşturma sonucuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekmeğin, Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olduğuna işaret ederek, bu ürünün temel girdilerinden birinin de yaş maya olduğunu vurguladı.
Soruşturmanın 3 maya üreticisi ve 21 maya bayisi hakkında çok yoğun ve titiz bir çalışma süreciyle iki yıl sürdüğünü söyleyen Küle, geçmişte de bu sektöre ilişkin soruşturma yürüttüklerini ve para cezası uyguladıklarını hatırlattı.
Özellikle fırıncı esnafının pazara yönelik şikayetlerinin para cezası sonrası dönemde de devam ettiğini belirten Küle, “ Kısacası maya pazarındaki rekabete aykırı davranışlar uzun yıllardır radarımızda. Titizlikle takip ettik, ediyoruz. Tamamlanan soruşturmanın Türkiye için önemli sonuçları olacaktır. Maya piyasasında faaliyet gösteren bazı firmaların, yüksek kar elde etme güdüsüyle, ekmeğin maliyetinde artışa sebep olacak rekabet aykırı davranışlarda bulundukları ortaya konulmuştur. Soruşturmada geçtiğimiz yıllardan daha farklı olarak pazara bütüncül olarak bakılmış, hem üreticilerin, hem maya bayilerinin eylemleri, hem de üreticiler ve bayiler arasındaki faaliyetler ayrıntılı olarak incelenmiştir.” diye konuştu.
Birol Küle, Soruşturma sürecinde İzmir’den Erzurum’a, İstanbul’dan Konya’ya, Muğla’dan Şanlıurfa’ya ve Trabzon’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında, maya üreticisi ve dağıtıcısı firmalarla 100’ün üzerinde yerinde inceleme gerçekleştirildiğine işaret eden Küle, soruşturma sonucunda, 14’ü bayi olmak üzere toplam 16 teşebbüse 109,3 milyon idari para cezası uygulanmasına karar verildiğini vurguladı. Küle “Rekabet hukukunda kartel olarak tanımlanan bu yapı kurumumuzun dikkatli çalışmalarıyla açığa çıkarılmıştır” değerlendirmesini yaptı.